28.7.2020. 15:16
0
Hukić: BiH ide iznad pesimističkog scenarija koji je viđen u Italiji i Španiji
Raspravom o Informaciji o posljedicama djelovanja epidemije konronavirusa na privredu nastavljena je sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Akademik Mirsada Hukić ovom prilikom obratila se zastupnicima.  

- Nažalost ostvarila se pridviđanja koja su govorila o pandemiji virusa. Koronavirus vrlo brzo je stekao sposobnost da se prenosi s čovjeka na čovjeka i danas znamo jako malo o njemu. Nemamo efikasnu vakcinu ni lijek. Prepušteni smo metodama praćenja i prevencije. Uočili smo da je virus vrlo varijabilan, a izolovano više od 60.000 mutacija. U BiH je zabilježeno više od 51.000 slučajeva oboljenja, a život je izgubilo 115 ljudi – obajsnila je Hukić.


- Najteže su pogođeni oni gdje je najveća gustina naseljenosti i gdje je najrazvijenija ekonomija. Muškarci i žene su osjetljivi na ovaj virus, nešto malo više muškarci oboljevaju, ali to je neznatno. Dvije trećine oboljelih su mlade osobe. Kad je riječ o umrlim osobama, muškarci obolijevaju s težom kliničkom slikom i više umiru – pojasnila je Hukić.

Naglasila je da je BiH zemlja u uspunu kad je riječ o epidemije. 

- Naša situacija se pogoršava, BiH ide iznad pesimističkog scenarija koji je viđen u Italiji i Španiji. RS je u još većim problemima, ali mi BiH moramo gledati kao jednu cjelinu, prenosi avaz.



(Admir Oručević) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.