6.10.2020. 16:15
0
Kolegij protiv hitne sjednice Skupštine KS: Opozicija najavljuje prekompoziciju
Skupština KS na jučerašnjoj hitnoj sjednici sa 21 glasom usvojila je zaključak Segmedine Srna Bajramović kojim se zadužuje Kolegij Skupštine KS da zakaže hitnu sjednicu i zakaže novu hitnu sjednicu Skupštine KS u roku od 48 sati na čijem dnevnom redu će se naći Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju KS.

"Obavezuje se Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih da pripremi prijedlog Zakona o izmjeni i dopunama Zakona o visokom obrazovanju KS koji će biti usaglašen sa zainteresiranim zastupnicima, akademskom zajednicom i svim zainteresovanim stranama bez mogućnosti da Ministarstvo ili Vlada KS predloži skraćeni postupak", navodi se u zaključku. 

No, jutros je održan Kolegij Skupštine KS na kojem nije bilo dovoljno glasova za zakazivanje hitne sjednice.

"Kolegij je odbio nalog Skupštine, bilo je sedam ruku za, sedam protiv i suzdržana sekretarka tako da nije bilo potrebnih osam da se zakaže nova hitna sjednica. Očigledno je da će se prva prekompozicija morati desiti u Kolegiju kako bismo dalje mogli voditi procese jer se ne poštuju ni nalozi Skupštine", kazao je Elmedin Konaković, zastupnik NIP-a za Patriju. 

Podsjećamo, tokom jučerašnje rasprave zastupnici su istakli da Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju KS nije sadržavao sve ono što je bilo dogovoreno, pa tako ni odredbu da studenti koji imaju prosjek 8,0 iz redovnih-samofinansirajućih pređu u redovne na teret Budžeta KS. 

Posebne kritike uputio je zastupnik Damir Marjanović koji je kazao da je riječ o "šibiciranju" te da će učiniti sve da se ispravi ova nepravda. Iako su usvojene izmjene koje su tražili studenti kao što je dodatni rok, prenos više predmeta u narednu akademsku godinu, plaćanje školarine u ratama, evidentno je da Zakon o visokom obrazovanju ime brojnih manjkavosti što će se morati promijeniti. 

Ministar obrazovanja KS Anis Krivić obrazlažući prijedlog koji se razmatrao po skraćenom umjesto hitnom postupku čime su zastupnici bili onemogućeni predlagati amandmane kazao je da je Ministarstvo finansija odbilo prijedlog za prelazak studenata iz redovnih-finansirajućih u redovne ne teret budžeta jer nije bilo finansijske procjene po budžet KS. 

Marjanović je poručio da bi bilo bolje da su sredstva izdvojena za studente koje trebamo zadržati u BiH pa "makar neka rupa ostala i nezakrpljena." 

Na jučerašnjoj sjednici nisu usvojeni Zaključci Vlade KS da se zaključci Skupštine KS o 28.09. o moratoriju na zapošljavanje stave van snage. Zaključke Vlade podržalo je 13, a protiv je bilo 17 zastupnika.

Iako je zastupnica Jasna Duraković predložila korigovane zaključke kojima bi se omogućio nastavak rada radnika neophodnih za određene procese u preduzećima i institucijama predsjedavajući Skupštine KS Mirza Čelik nije ih htio staviti na glasanje dok se ne pribavi mišljenje Zakonodavnopravne komisije. 


(Patria)

Vlada KS
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.