16.10.2020. 14:04
0
Veliki broj nastavnog osoblja u FBiH traži da se učenici vrate u svoje školske klupe
Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor Kantona Sarajevo (SSOOiO FBiH - KO KS) proveo je, u svim osnovnim školama kao javnim ustanovama na području Kantona Sarajevo, anketiranje u kojem su se prosvjetni radnici imali priliku izjasniti za jedan od tri načina/modela izvođenja nastave (kombinovana nastava, nastava u školi (svi učenici) ili online - svi učenici), od 1. novembra ove godine.

- Podatak da samo 16,5 posto prosvjetnih radnika u Kantonu Sarajevo smatra da od 1. novembra nastava za sve učenike treba biti online jasno nam pokazuje da je taj model najlošiji za učenike, ali i za njihove učitelje. Posebno ako imamo u vidu da nam iskustvo iz prethodnog perioda govori da učenici nemaju adekvatne uslove za taj vid nastave - navodi se.

Podaci iz ankete pokazuju i to da se 62,5 posto prosvjetnih radnika u Kantonu Sarajevo izjasnilo da od 1.11.2020. godine sve učenike treba vratiti u školske klupe. Kako navode iz Sindikata, taj podatak potvrđuje njihovu  prethodnu konstataciju da računari ne mogu zamijeniti živu riječ i socijalnu interakciju.

Po istoj anketi samo 21 posto prosvjetnih radnika u Kantonu Sarajevo smatra da treba nastaviti sa kombinovanom modelom nastave.

- Taj mali procent potvrđuje naše konstatacije i informacije koje smo dobijali iz škola da učitelji/nastavnici i ostali radnici u školama rade dodatne poslove, da su radnici preopterećeni dodatnim obavezama, posebno onim koji su direktno povezani sa zdravstvenim i epidemiološkim mjerama. Restrikcije i kombinovana nastava definitivno će dovesti do pada kvaliteta obrazovanja, posebno u segmentu pravičnosti u odnosu na sve učenike – ističe se.

Kako navode, Sindikat će tražiti osiguranje boljih i adekvatnih uslova za rad ne samo radnika, već i učenika. Imperativ Sindikata će i dalje biti zdravlje i sigurnost radnika i učenika u školama, ali o kvaliteti obrazovanja će se morati i govoriti i poduzeti sve što treba.

- Ono što ćemo tražiti su dodatna višemilionska ulaganja u materijalnu opremljenost škola, nastavnika i njihovih učenika, poboljšanje kompetencija nastavnika, plaćanje dodatnih poslova/valorizaciju poslova koji su svim radnicima u školama nametnuti kroz kombinovani model nastave i izmjene i dopune zakonskih i podzakonskih propisa. Glas prosvjetnih radnika u Kantonu Sarajevo će se čuti, a anketa je samo jedan u nizu koraka ka zaštiti prava prosvjetnih radnika, kvalitete obrazovanja i zaštite prava učenika na pravično i kvalitetno obrazovanje - ističe se.

U saopćenju za javnost podsjećaju 'da su se prosvjetni radnici, od marta do juna ove godine, snašli, prilagodili i žrtvovali da školska 2019/2020. ne bi bila dovedena u pitanje zbog lockdowna uzrokovanog pandemijom'.

- Prosvjetni radnici u Kantonu Sarajevo su ponovo zbog općeg dobra, digniteta profesije i svih prioriteta, prije svega života i zdravlja učenika i samih njih, uradili i rade sve da obrazovni sistem funkcioniše i u školskoj 2020/2021. godini, bez obzira na poteškoće koje svakodnevno imaju u radu - naglašeno je iz SSOOiO FBiH - KO KS.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.