18.11.2020. 12:38
0
Imenovanje Vlade KS: Prvo prijedlog za mandatara, pa onda ministri
Nepovjerenje Vladi KS koju predvodi Mario Nenadić trebalo bi biti izglasano u ponedjeljak 23. novembra na sjednici Skupštine KS.

Dan poslije bit će održana sjednica Kluba Bošnjaka u Skupštini KS kako bi se smijenio predsjedavajući Skupštine KS Mirza Čelik (SDA) i imenovao novi predsjedavajući. Izvjesno je da će to biti neko od dopredsjedavajućih iz stranaka Četvorke Danijela Kristić (NIP) ili Vibor Handžić (Naša stranka).

Šta slijedi dalje? Poslovnik predviđa da nakon smjene klubovi zastupnika predlažu predsjedavajućem Skupštine KS kandidata za premijera odnosno mandatara. 

„Kandidat za mjesto premijera Kantona dostavlja predsjedavajućem Skupštine prijedlog kandidata za ministre i to najmanje 12 dana prije početka sjednice Skupštine na kojoj će se vršiti izbor. Predsjedavajući Skupštine ovaj prijedlog odmah i bez odlaganja prosljeđuje Komisiji za izbor i imenovanje, koja na osnovu njega utvrđuje Prijedlog odluke o potvrđivanju Vlade Kantona Sarajevo. Skupština donosi odluku o potvrđivanju Vlade Kantona u cjelini, javnim glasanjem. Predložena Vlada preuzima dužnost ako je za nju glasala većina svih izabranih zastupnika u Skupštini. Ako Prijedlog odluke o potvrđivanju Vlade Kantona ne dobije potrebnu većinu, postupak se ponavlja“, navodi se u Poslovniku.

Očekuje se da prijedlog za mandatara bude dostavljen već krajem novembra, a dok se to ne desi Vlada će nastaviti obavljati dužnost do imenovanja nove. 

Novu Vladu KS činit će stranke Četvorke (Narod i pravda, SDP BiH, Naša stranka, NBL) uz zajedničke prijedloge sa samostalnim zastupnicima Damirom Nikšićem, Damirom Marjanovićem, Aljošom Čamparom, Admelom Hodžić. I SBB i DF najavili su podršku Četvorci, ali za sada nema mogućnosti da ove dvije stranke budu dio vlasti. SBB i DF su sklopivši koaliciju sa SDA u decembru 2019. godine prouzrokovale smjenu Vlade KS koju je činilo šest stranaka. 



(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.