10.1.2021. 19:20
1
Pangea pisala njemačkim institucijama zbog čestitanja neustavnog dana RS
Kao njemačko-bosanskohercegovačka mreža koja zastupa interese bosanskohercegovačke dijaspore u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj, uputili smo zvanično saopštenje prema poslaniku Bundestaga, Stefanu Kaufmannu MdB, i članu pokrajinskog parlamenta u Baden-Württembergu, Raimundu Haseru MdL, povodom čestitki neustavnog dana manjeg bh. entiteta, Republike Srpske, 9. januara 2021.

Takođe smo se javno obratili sljedećim osobama: "Savezna ministrica Annegret Kramp-Karrenbauer, Predsjednica CDU Njemačke i savezna ministrica odbrane, Paul Ziemiak, član Bundestaga, generalni sekretar CDU-a u Njemačkoj, Ministar Thomas Strobl, predsjednik CDU-a u pokrajini Baden-Württemberg, Manuel Hagel MdL, generalni sekretar CDU-a u pokrajini Baden-Württemberg, Zvanično saopštenje prenosimo u cijelosti | Zvanično saopštenje u PDF formatu na njemačkom jeziku".

"Poštovani gospodine Kaufmann, kao njemačko-bosanskohercegovačka mreža koja zastupa interese bosanskohercegovačke dijaspore u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj, uputili smo zvanično saopštenje prema poslaniku Bundestaga, Kaufmannu, i člana pokrajinskog parlamenta Haseru, povodom čestitki neustavnog dana manjeg bh. entiteta, Republike Srpske, 9. januara 2021. Željeli bismo Vam u tom kontekstu objasnite neke činjenice o ovom danu. Ustavni sud Bosne i Hercegovine je proglasio neustavnim Dan Republike Srpske koji se obilježava 9. januara prvobitno 2016. godine, a ponovno 2019. godine nakon neustavnog referenduma bh. entiteta Republika Srpska. Čestitajući neustavan praznik, ignorirate odluke Ustavnog suda suverene države Bosne i Hercegovine i time se stavljate na stranu separatističke i nacionalističke politike započete 9. januara 1992. godine. U tom kontekstu, željeli bismo Vas podsjetiti da je 9. januara 1992. godine polazna tačka za etničko čišćenje, ratne zločine i konačno genocid", navodi se u pismu Pangeae.

Dodaju da ovo gledište zastupa ne samo Ustavni sud Bosne i Hercegovine, već i međunarodna zajednica.

"Mora se pretpostaviti da su presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (Međunarodni sud za ratne zločine, ICTY) i Međunarodnog suda pravde (ICJ) obavezujuće za člana Bundestag-a Savezne Republike Njemačke te da ih priznaje i poštuje. Vaša čestitka pokazuje da to nije slučaj. Osnivanje Republike Srpske 9. januara 1992. godine je startna tačka, koje je u konačnici dovela do genocida u Srebrenici-Potočarima, koji je započeo 11. jula 1995. godine, a završio pet dana kasnije. S tim u vezi, željeli bismo Vas uputiti na Godišnji izvještaj o poricanju genocida u Srebrenici za 2020. godinu, koji je pripremio Memorijalni centar Srebrenica-Potočari. U njemu se navodi da su i Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju utvrdili „da su zločini u Srebrenici bili genocid. Sve vojne i političke akcije u kontekstu ove operacije, koja je započela nakon pada Srebrenice 11. jula 1995. godine, a završila se pet dana kasnije, imale su samo jedan cilj: potpuno uništavanje bošnjačkog stanovništva srebreničke enklave. Međunarodni sud pravde takođe dolazi do zaključka “da su djela počinjena u Srebrenici […] počinjena sa posebnom svrhom uništavanja dijela muslimanskog stanovništva Bosne i Hercegovine i da je prema tome riječ o genocidu”, rečeno je u pismu.

Iz Pangeae poručuju da kao njemačko - bosanskohercegovačka mreža imamo dužnost da Vam ukažemo na ove činjenice.

"Njemački političari trebali bi imati vrlo izoštreni i senzibilan smisao za komunikaciju, posebno kada je riječ o genocidu, i ne bi trebali biti na strani počinitelja i poricatelja, već bi trebali učiniti svoj dio kako bi osigurali da se Srebrenica, najgori ratni zločin u Evropi nakon završetka Drugog svjetskog rata nikada više ne ponovi. Vaše čestitke nadahnjuju separatističke i nacionalističke snage u Bosni i Hercegovini i ne doprinose pomirenju. Jer jedno je posebno važno za temeljno i održivo pomirenje: priznavanje pravnih činjenica. Poricanje ovih činjenica otvara put za sljedeći genocid. Na kraju, željeli bismo Vas ponovo uputiti na Memorijalni centar Srebrenica-Potočari. U projektu nazvanom Životi iza polja smrti, preko 100 svjedočanstava ljudi koji su preživjeli srebrenički genocid bit će saćuvana za buduće generacije. Svakako bi bilo dobro da pogledate ova svjedočanstva, možda bi tada shvatili šta Vaše čestitke znače za ove ljude koji su sve izgubili. Za kraj: zanima nas šta će predsjednica CDU-a, gospođa Annegret Kramp-Karrenbauer i predsjednik CDU-a u pokrajini Baden-Württemberg, gospodin Thomas Strobl, reći za ove čestitke. Naravno, napisali smo i njima pismo", ističe se.

I na kraju dodaju: "Radoznali smo da li ćemo Vas ponovo vidjeti 9. januara 2022. godine s video-porukom na televiziji bh. entiteta Republika Srpska. Ako to bude slučaj, kontaktirat ćemo vas ponovo. Prije nego što to učinite, trebali bi razmisliti i o obrazloženju prema Vašim glasačima u izbornoj jedinici 258 (“Stuttgart-Süd”) i približno 180 000 birača s pravom glasa. Većina njih bi sigurno bila zaprepaštena kome čestitke upućujete".

(Patria)

RSBiH
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.