12.4.2021. 12:18
0
Drljević: Jedini nemamo ograničenja za ulazak u državu
Broj oboljelih još će više padati, jer on uvijek kasni jedno 10-15 dana. Broj oboljelih koji dolazi u bolnicu kasni, ustvari, za brojem novozaraženih. Očekujemo još povoljniju situaciju u bolnici”, ohrabrujuće govori dr. Drljević.
Šef infektivne klinike u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu Ednan Drljević, kazao je za N1, da trenutna situacija u Kantonu Sarajevo izgleda onako kako je i predviđeno, prije svega zahvaljujući građanima, zajedno sa Vladom i ministarstvom koji su odluku proveli besprijekorno.

Kazao je da je putovao po BiH, te da je primijetio da se nigdje ne pridržava mjera kao u Sarajavskom kantonu.

“Broj oboljelih još će više padati, jer on uvijek kasni jedno 10-15 dana. Broj oboljelih koji dolazi u bolnicu kasni, ustvari, za brojem novozaraženih. Očekujemo još povoljniju situaciju u bolnici”, ohrabrujuće govori dr. Drljević.

Mišljenja je da je ovo bio do sada najveći udar na zdravstveni sistem u BiH.

“Izdražali smo i definitivno je prošao. Moramo izvući pouku. Ovaj zdravstveni sistem do kad će izdržavati, ja ne znam. Ministar je obećao da će sve ove mjere koje su ostale se maksimalno kontrolisati i da će se nepridržavanje kažnjavati. To se nadam. Molim građanstvo da se strpi i da mjere koje su ostale da ih poštuju”, poručio je dr. Drljević.

Naglasio je i da smo jedina država koja nema ograničenja za ulazak preko granica.

“Pošto je sada povoljnija situacija nego u Hrvatskoj, ja se nadam da će se napokon zabraniti ulazak drugih građana u BiH, da nam ne pokvare ovu situaciju. Mi smo jedini koji nemamo ograničenja za ulazak u državu. Taj pritisak sa strane nam je nepotreban. Napokon molim Ministarstvo civilnih poslova da bez obzira o kojoj se zemlji radi, a ako je situacija gora, da se ograniči ulazak ili da se ulazi kako su nama ograničili da ulazimo u zemlju sa potvrdom da smo vakcinisani ili PCR testom ne starijim 48 sati”, istaknuo je.

Prvi val  se BiH najbolje adaptirala u Evropi, rekao je, dodajući da smo i jedno vrijeme bili primjer u mnogim zemljama.

“Na stranim televizijama i portalima sam vidio da nas hvale. Da bi nakon što smo se adaptirali na stari virus, onda 86 posto je bilo zaraženi britanskim virusom koji nam je uvezen i koji nam je stvorio probleme koje sad imamo. I sada kad se pokušavamo izboriti sa novim sojem, imamo bolju situaciju, ali ni ona nije dobra, daleko da je dobra, ne trebaju da nas dodatno opterećuju da smo jedna totalno otvorena zemlja koja nikad nije imala ograničenja za ulazak”, ponovio je.

Kako komentariše želju pojedinaca da se policijski sat vrati sa 21 na 23 sata?

“To su mjere koje je do sad uvodila Fedracija. Svako bi trebao da uradi svoj dio posla. Kanton je premala jedinica da bi mogla da se efekti dobrog rada u kantonu osjete u cijeloj BiH. Trebale bi više jedinice da odrade te poslove. Ako odrede kraće, neka bude kraće, a onda bi se kantonima trebalo dati da oni te mjere pooštre”, rekao je naš sugovornik.

Istaknuo je da je svako ograničenje u epidemiji dobro došlo, te da ne trebamo strahovat od ljeta, ali trebamo se ponašati kao sve civilizirane države na svijetu.


(Mirza Kadić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.