30.11.2021. 20:23
0
Čović - Banožić: Iskustva Hrvatske mogu ubrzati integracijske procese u BiH
Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović i ministar odbrane u Vladi Republike Hrvatske Mario Banožić održali su sastanak u Sarajevu na kojem su razgovarali o saradnji u sektoru obrane i aspektima u kojima Republika Hrvatska i BiH mogu zajednički djelovati.

Iskustva i podrška Republike Hrvatske kao punopravne članice Europske unije i NATO-a mogu ubrzati integracijske procese u BiH, kazano je na sastanku.

Izborni zakon BiH kao ključna politička tema i otvoreno političko pitanje nužno je regulirati kroz racionalan zakonodavni okvir koji će relaksirati međunacionalne odnose i omogućiti legitimno političko predstavljanje sva tri konstitutivna naroda - saopćeno je iz Čovićevog Ureda.

U saopćenju se navodi da se u takvom unutrašnjem ambijentu gdje ne postoji mogućnost diskriminacije, nametanja i majorizacije stvaraju nužni preduvjeti sigurnosnog okvira koji je prijeko potreban za cjelokupnu regiju i prostor jugoistočne Europe.

Hrvati kao konstitutivan narod uza sva Ustavom zagarantovana prava pretpostavka su stabilne i funkcionalne Bosne i Hercegovine, rečeno je tokom susreta.

Na sastanku je zaključeno kako je strateško partnerstvo i prijateljstvo Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine garant dugoročnog razvoja i jačanja svih kapaciteta, ali i životnog standarda kako bi privukli investicije prijeko potrebne za kontinuiran rast i razvoj - navodi se u saopćenju iz Čovićevog Ureda, a prenosi Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.