15.12.2021. 21:51
0
Priveden vlasnik rudnika nakon pogibije 51 rudara u Rusiji
Ruske vlasti privele su danas tajkuna iz rudarske industrije Mihaila Fedjajeva povodom regulatornih propusta u rudniku u kojem je prilikom eksplozije prošlog mjeseca poginula 51 osoba.

Istražna komisija, koja je odgovorna za rasvjetljavanje teških krivičnih djela, saopštila je da je optužila Fedjajeva, vlasnika kompanije "SDS-Ugol" za kršenje industrijskih bezbjednosnih propisa i tešku zloupotrebu položaja, prenio je AFP.  Rudnik Listvjažnjaja, gdje su nastradale desetine rudara i spasilaca, nalazi se u sibirskom regionu Kemerovu, centru ruske rudarske industrije, piše Reuters.


Fedjajev (59) je istaknuti biznismen poznat i po političkim vezama. On će biti zadržan u pritvoru prije suđenja do 14. februara, saopštilo je regionalno tužilaštvo.  Iste optužnice podignute su protiv još tri osobe iz ove kompanije, uključujući generalnog direktora Genadija Aleksejeva. Oni će ostati u pritvoru najmanje do 25. januara.

"SDS Ugol" spada među najveće proizvođače uglja u Rusiji, a magazin "Forbs" procijenio je prošle godine bogatstvo Fedjajeva na 550 miliona dolara,  piše Reuters.


Njegov sin Pavel je poslanik vladajuće stranke Jedinstvena Rusija u donjem domu Parlamenta, Državnoj Dumi.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.