2.3.2022. 13:09
0
Naša stranka: Edin Forto pred početak agresije na Ukrajinu pisao gradonačelniku Kijeva
Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, pred sami početak agresije na Ukrajinu poslao je pismo podrške gradonačelniku Kijeva Vitaliju Kličku. Pismo prenosimo u cijelosti:

"Budući da je cijeli svijet svjestan i duboko zabrinut zbog složene političke situacije u Ukrajini koja prije svega dovodi u opasnost sigurnost ukrajinskog društva, ja kao premijer Kantona Sarajevo, želio bih izraziti najsnažniju podršku Gradu Kijevu i ukrajinskom narodu u odbrani i očuvanju slobode i neovisnosti Ukrajine, ali i svim Vašim izuzetnim naporima da očuvate mir i prosperitet u svom glavnom gradu, kao i cijeloj zemlji.", kazao je Forto.

- U ovim danima obilježit ćemo 30 godina od opsade Sarajeva, najduže opsade u povijesti modernog ratovanja, koja je trajala od travnja 1992. do veljače 1996. godine. U tom periodu građani Sarajeva bili su izloženi najstrašnijim oblicima nečovječnosti (rušenje, ubijanje, gladovanje, nedostatak vode i struje). Iz tog razloga, s posebnom osjetljivošću u svjetlu gore navedenih patnji građana glavnog grada BiH, iskreno se nadam da se narod Ukrajine, odnosno građani Kijeva, koji se stalno pokazuju kao izvanredni domoljubi, neće suočiti sa strahotama koje su se dogodile u Sarajevu prije 30 godina. - naglašava Forto.

Održavanje slobode i neovisnosti Ukrajine nije samo enormno značajno u kontekstu zaštite ukrajinskih principa državnosti, već je važno i za cijelu Evropu, jer predstavlja jedinstven test evropskih standarda, vrijednosti i solidarnosti koje se tako snažno zagovaraju stoljećima, ali rijetko kad stavljaju na kušnju u mjeri u kojoj je u ovom trenutku to slučaj u Ukrajini.

"Neka narod Ukrajine čuva mir u svojoj velikoj i lijepoj zemlji i neka ova nemirna vremena budu uskoro iza nas.", zaključak je iz Naše stranke.

Najcrnje slutnje su se u međuvremenu obistinile, agresija je krenula a sam gradonačelnik Kličko nalazi se na agresorskoj listi za odstrel, navodi se u saopćenju stranke.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.