11.4.2022. 13:56
0
Velika Britanija uvela sankcije Dodiku i Cvijanović: "Ohrabreni od strane Vladimira Putina, njihovo ponašanje prijeti stabilnosti Zapadnog Balkana"
Britanija je u ponedjeljak saopćila da je sankcionisala Milorada Dodika i druge političare, kako je opisala, pokušaja potkopavanja legitimiteta i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine, javlja Reuters.

“BiH prolazi kroz svoju najgoru političku krizu od kraja balkanskih ratova 1990-ih, pri čemu su bosanski Srbi izazivali državne institucije u sklopu svojih dugogodišnjih nastojanja da se otcijepe i na kraju pridruže susjednoj Srbiji”, piše Reuters.

Sankcije Dodiku i Željki Cvijanović, predsjednici entiteta Republika Srpska, uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine, saopćeno je iz Vlade.

“Ova dva političara namjerno potkopavaju teško stečeni mir u Bosni i Hercegovini. Ohrabreni od strane (ruskog predsjednika Vladimira) Putina, njihovo nepromišljeno ponašanje prijeti stabilnosti i sigurnosti širom Zapadnog Balkana”, rekla je britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss u saopćenju.

Britanija je rekla da je Dodik “pokrenuo akciju za povlačenje Republike Srpske iz ključnih državnih institucija, koristeći se podjelom, opasnom, nacionalističkom retorikom, podrivajući domaći i regionalni mir i podstičući etničku mržnju i poricanje genocida”.

Cvijanović je javno veličala ratne zločince i negirala genocid u Srebrenici, saopćila je britanska vlada.

Sjedinjene Države su u januaru sankcionirale Dodika.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.