17.4.2022. 13:38
0
Muslimani večeras obilježavaju noć Lejletul-Bedr
Muslimani večeras obilježavaju Lejletul-Bedr, noć bitke na Bedru, najznačajnije bitke u historijii islama i muslimana.

Bitka na Bedru desila se 17. marta 624. godine (17. ramazana 2. godine po Hidžri) i bila je ključna za muslimane u ranim danima islama, kada je malobrojna grupa muslimana porazila daleko brojnijeg neprijatelja.  Centralni događaj Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini povodom obilježavanja Lejletu-bedra bit će održan večeras u džamiji na Igmanu. Program pod nazivom "Bedrija u Bosni i Hercegovini" BIR televizija će uživo prenositi od 20.15 do 21.05 sati.


Program će izvesti vojni i imami Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo. Autor teksta Bedrije je profesor Mehmedalija Hadžić, a čitat će ga hafiz Aldin Hodžić.

Učenje Bedrije, arapskog teksta u prozi u obliku dove, u kojem se po arapskoj abecedi spominju imena svih 313 učesnika u bitki na Bedru, jedan je od značajnijih načina čuvanja sjećanja na Bedr u vjerskoj praksi muslimana Bosne i Hercegovine.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.