1.2.2023. 22:31
2
Prijedlog HRS-a o "preustroju" FBiH: Dva kantona i tri distrikta
Slaven Bevanda, zamjenik predsjednika Hrvatske republikanske stranke (HRS), izjavio je kako ova stranka ima prijedlog za preustroj Federacije BiH.

Prema njihovom prijedlogu, novi model Federacije BiH bi se sastojao od dva kantona i tri distrikta.

- Ponudili smo prijedlog preustroja Federacije u veliki Posavsko-hercegovačko-bosanski kanton s hrvatskom većinom i Bosansko-podrinjsko-krajiški kanton s bošnjačkom većinom. Predvidjeli smo i tri distrikta Mostar, Gornji Vakuf i Travnik koji bi bili u vlasništvu ovih dvaju kantona, rekao je Bevanda u intervjuu na RTV HB.

Ističe kako bi se na taj način riješilo "pitanje izbora dva člana Predsjedništva BiH iz Federacije". Drugi dio prijedloga se, kako kaže Bevanda, odnosio i na državu BiH i podrazumijeva formiranje općina sa bošnjačkom i hrvatskom većinom u RS-u.

- Na taj način smo željeli relaksirati odnose i predložiti funkcionalniju Bosnu i Hercegovinu, kazao je on.

(A. Balićevac)

HRS
2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.