2.2.2023. 19:00
0
Sud BiH odbio optužnicu protiv advokatice Kisić i službenice SIPA-e
FOTO: detektor.ba
Sud Bosne i Hercegovine odbio je optužnicu Tužilaštva BiH protiv pripadnice Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Dženane Omerhodžić i advokatice Nine Kisić, potvrđeno je Faktoru iz Suda.

- Sud je 7.12.2022. godine donio rješenje kojim se odbija optužnica Tužilaštva Bosne i Hercegovine od 30.11.2022. godine protiv osumnjičene Dženane Omerhodžić zbog krivičnog djela lažno prijavljivanje iz člana 234. stav 1. KZBiH i osumnjičene Nine Kisić zbog krivičnog djela podstrekavanje na lažno prijavljivanje iz člana 234. stav 1. KZBiH u vezi sa članom 30. stavovi 1. i 3. KZBiH - naveli su u odgovoru na naš upit iz Suda.

Informaciju o podizanju optužnice prvi je objavio RTRS, a potom su je prenijeli i ostali mediji u našoj zemlji. Ubrzo su izašli detalji iz optužnice.

RTRS je objavio da su Kisić i Omerhodžić optužene za navedeno krivično djelo na štetu tužioca Miroslava Janjića i šefa Odsjeka SIPA-e Novaka Mijovića, a kako bi se oni navodno diskreditirali u predmetu koji se odnosi na ratne zločine nad Srbima.

- U pokušaju diskreditacije Јanjića i Mijovića koji su postupali u krivičnom predmetu koji se, zbog ratnih zločina nad Srbima, vodio pred Sudom BiH protiv ratnog srebreničkog komandanta Nasera Orića i njegovog saborca Sabahudina Muhića, Kisić i Omerhodžić su pisale anonimne lažne krivične prijave zbog navodnog uzimanja mita. Prijave su slale iz SIPA-inog komšiluka – pošte u Lukavici na adrese SIPA-e, Tužilaštva BiH, Kancelarije disciplinskog tužioca VSTV-a i Ambasade SAD-a u Sarajevu. Razotkrivene su vrlo brzo, uz pomoć videonadzora, no istraga je trajala punih osam godina. Inkriminisana radnja - lažno prijavljivanje - koja se stavlja na teret Kisić i Omerhodžić za posljedicu je imala neispravljive negativne efekte na krivični postupak protiv Orića i Muhića, suština je optužnice koja je proslijeđena Sudu BiH na potvrdu - naveo je u svom tekstu RTRS a prenosi Faktor. 

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.