8.2.2023. 13:21
0
Nastavlja se govor mržnje u BiH: ATV izraz "Allahu ekber" opisao kao teroristički poklič
FOTO: Screenshot
U Banjoj Luci je danas u blizini jednog vrtića na trotoaru osvanuo grafit koji se sastoji od crteža polumjeseca i zvijezde te poruke "Alahu ekber". Grafit je iscrtan zelenom bojom.

Vijest o pojavi ovog grafita objavio je portal Alternativne televizije.

Međutim, u ovoj vijesti nisu mogli, a da ne iskažu svoju ksenofobiju i mržnju prema islamu. Naime, u tekstu su objavili i rečenicu:

""Alahu ekbar" je teroristički poklič Islamske države uz koji su počinjeni mnogi zločini". 

image
(Screenshot) 

Dodaju kako se ovaj "poklič" mogao čuti i prilikom obilježavanja godišnjice akcije Munja.

Ovo je rijetko viđen primjer govora mržnje, čak i u državi poput BiH, a o novinarskom neprofesionalizmu suvišno je i govoriti. Jer, čak i ako autor teksta nije znao šta znači izraz "Allahu ekber", mogao se uzdržati od ovakvih konstatacija, a da ne spominjemo da se vrlo lako može provjeriti njegovo značenje.

Kratka lekcija za neupućene: Allahu ekber je muslimanski izraz koji ima doslovno značenje "Allah je najveći" i kojim muslimani širom svijeta koriste kao izraz svoje pokornosti Allahu. Ovu frazu koriste svi muslimani na svijetu, a ne samo teroristi, kako su naveli u ovoj vijesti. Svesti ovu frazu, pa i sve pripadnike jedne religije na terorizam i teroriste može samo neko krajnje zlonamjeran, piše Oslobođenje. 

(Erna H.) 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.