24.4.2023. 20:24
0
Državna imovina pripada Bosni i Hercegovini i njenim građanima
Povodom najnovijih secisionističkih izjava od strane predsjednika manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS, Milorada Dodika i stranaka i pojedinaca okupljenih oko njega, o zapaljivoj retorici koju šalju u nastojanju da skrenu pažnju sa stvarnih problema ekonomske prirode sa kojima su suočeni.

Svjetski bošnjački kongres podržava inicijativu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića o zajedničkoj izjavi oko državne imovine, koju su potpisali i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, predsjednici parlamentarnih političkih stranaka na državnom i entitetskom nivou Nermin Nikšić, Elmedin Konaković, Edin Forto, Nermin Ogrešević, Semir Efendić i Bakir Izetbegović.

Tako se brani država  „državnim institucijama“.

U nastojanju da se dočepaju državne imovine kao ratnog, političkog, profiterskog plijena, koji im je nužno potreban, kako bi se ponovo zaduživali, vlasti entiteta RS već neko vrijeme pokušavaju da kreiraju pritisak u javnosti, ne prezajući u svojim izlaganjima od svima poznatih prijetnji, zveckanja oružjem i secesionističkim namjerama. Po ko zna koji put, čujemo stavove, sa jasnim obilježjima protivustavnog i protivzakonitog djelovanja, u kojima se pominju termini „razduživanje“, „odvajanje“, „blokade“, „policija na entitetskoj granici“, bespotrebno podizanje tenzija zveckanjem oružja, itd. Naravno, u navedenom, ohrabreni šutnjom međunarodnih predstavnika koji više niti ne reaguju na zapaljivu retoriku predsjednika RS-a, prijetnje otcjepljenjem, ratom, negiranjem genocida... Nakon duže vremena, dobili su konačno jasnu i potpisanu izjavu od strane „pro-bosanskih“ stranaka. Državna imovina pripada državi Bosni i Hercegovini i njenim građanima.

Svjetski bošnjački kongres, kao institucija koja u svom radu i djelovanju na prostoru domovine, ali i cijelog svijeta, promoviše ideju i stavlja znak jednakosti između termina Bošnjak, Bošnjanin, Bosanac, ovim putem izražava svoju podršku pomenutoj izjavi. Nezakonito knjiženje državne imovine predstavlja nastavak opasne politike podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustava Bosne i Hecegovine odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i potpisanih međunarodnih sporazuma. Država Bosna i Hercegovina i državna imovina ne smiju biti predmet bilo kakve političke trgovine. Prijetnje secesionizmom i odbijanje provođenja odluka Ustavnog suda, predstavljaju nasrtaj na Dejtonski mirovni sporazum, čime se ugrožava mir i stabilnost u BiH, ali i u cijelom regionu.“ Takođe, u izjavi se pozivaju međunarodni predstavnici da poduzmu odlučne korake kako antidejtonska i antiustavna politika vlasti RS-a ne bi doživjela eskalaciju sa nepredvidivim i nesagledivim posljedicama.

Bosna i Hercegovina je suverena, nedjeljiva, međunarodno priznata država, na čijem području slobodno i u miru žive svi njeni narodi i građani, uživajući u njenim rijekama, jezerima, šumama. Nikakva rasprodaja njenih resursa, nije moguća!

Nakon što su vlasti entiteta RS, isti finansijski maksimalno zadužili, sada bi se „razdužili“. Bezobzirnom pohlepom i nedomaćinskim odnosom u entitetu u kojem se predstavljaju kao domaćini, vlasti RS-a su se sami doveli u stanje ekonomske zavisnosti. Najavljenim blokiranjem institucija BiH, ne mogu prikriti vlastitu nemoć.

Gospodo, kako ste se zadužili, tako se možete i „razdužiti“, isključivo i samo finansijski, plaćanjem svojih kreditnih obaveza.

Na kraju, ovo nije '92. JNA (u to doba četvrta armija na svijetu) danas nije iza leđa, ne zveckajte praznim oružjem! Prijetnje uspostavljanjem policijske jedinice koja bi kontrolisala međuentitetsku granicu, ocjenjujemo kao opasne, ali i neozbiljne i neosnovane, jer ni samom predlagaču nije jasno kako misli ovo provesti u djelo.

Svaka akcija rušenja Bosne i Hercegovine bi nužno dobila adekvatnu reakciju državnih institucija Bosne i Hercegovine uz jasnu podršku svih onih koji su u posljednjem ratu pretrpjeli najteže zločine, počinjene od strane vojske RS i MUP-a RS.

Novog genocida nad Bošnjačkim/Bosanskim narodom više nikada neće biti !

SVJETSKI BOŠNJAČKI KONGRES

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.