4.5.2023. 8:39
0
Policija pretresla kuću bivšeg predsjednika Brazila
FOTO: Profimedia
Policija je pretražila kuću bivšeg predsjednika Jaira Bolsonara u brazilskoj prijestolnici Braziliji u sklopu istrage o njegovoj evidenciji vakcinacije protiv Covida, javio je BBC.


Policija sumnja da je dosije o vakcinaciji bivšeg predsjednika krivotvoren kako bi mogao ući u Sjedinjene Američke Države. Policajci su oduzeli mobilni telefon bivšeg predsjednika i njegove supruge i uhapsili neke od njegovih bliskih saradnika u okviru akcije. Bolsonaro je negirao bilo kakve nepravilnosti.

Bivši predsjednik je glasni protivnik vakcinacije protiv Covida. Govorio da neće primiti vakcinu i odbio je da objavi svoju evidenciju o vakcinaciji, tvrdeći da ona sadrži osjetljive privatne podatke.

Ali zvaničnik u novoj vladi njegovog nasljednika, Luisa Inacija Lule da Silve, presudio je da je ta informacija u javnom interesu. Zapisnik je pokazao da je Bolsonaro primio vakcinu 2021. godine, ali policija misli da je zapisnik možda krivotvoren i pokrenula je istragu koja je dovela do racije u srijedu. Prema federalnoj policiji, „lažni podaci“ su ubačeni u evidenciju o vakcinaciji protiv Covid-19 koju vodi brazilsko ministarstvo zdravlja kako bi osobe čiji je vakcinalni status promijenjen mogle dobiti potvrde o vakcinaciji potrebne za ulazak u Sjedinjene Države.

Govoreći nakon racije, Bolsonaro je negirao da je mijenjao bilo kakvu evidenciju.

„S moje strane, ništa nije falsifikovano“, rekao je on novinarima. Također je negirao da je se vakcinisao. „Nisam vakcinisan. Tačka“, rekao je. 

Lažni podaci su navodno ubačeni u evidenciju između novembra i decembra prošle godine, kada je Bolsonaro još bio predsjednik. Bolsonaro otputovao je na Floridu krajem decembra, samo nekoliko dana prije nego što je Lula da Silva položio predsjedničku zakletvu. SAD nisu komentarisale s kojom je vizom tadašnji predsjednik ušao u zemlju niti kakve je evidencije o vakcinaciji, ako ih ima, dostavio u to vrijeme. 



(Patria/A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.