4.5.2023. 9:22
1
"Hej Grbavice, rano ljuta": Na današnji dan prije 31 godinu zapaljen je stadion Grbavica
Na današnji dan, 4. maja 1992. godine, zapaljen je stadion Grbavica, simbol otpora glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Grbavica je jedno od većih, ali i najpoznatijih sarajevskih naselja koje je tokom rata bilo pod kontrolom vojske bosanskih Srba, koji su ga početkom 1992. okupirali uz pomoć JNA.

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, stadion Grbavica predstavljao je prvu borbenu liniju, a zapadna tribina (drvena), prenesena sa stadiona "6. april" sa Marijin Dvora prilikom same izgradnje stadiona, zapaljena je, dok je dio stadiona miniran.

Zajedno s tribinom izgorjelo je i nestalo ukupno 316 pehara - 42 pehara predstavljala su trofeje fudbalera FK "Željezničar", a ostatak su bili trofeji ostali klubova iz Sportskog društva "Željezničar", koje je tada brojalo 14 klubova.

Ipak, neki pehari koji su bili u prostorijama kluba na Marijin Dvoru su sačuvani, pa i danas krase vitrine "plavog salona".

Nakon reintegracije Grbavice, 19. marta 1996. godine, radnici i sportisti Sportskog društva "Željezničar" zajedničkim snagama izvršili su obnavljanje stadiona i pomoćnih terena, a nakon toga je ponovo izgrađena drvena zapadna tribina.

Prva poslijeratna utakmica na Grbavici odigrana je 2. maja 1996. između FK Željezničar i FK Sarajevo. 




(Patria/A.R.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.