4.5.2023. 13:37
0
Mogu li djeca pucati iz pištolja u sarajevskim streljanama: Djeca sa 11 godina mogu da koriste zračno oružje i s tetivom, s 18 godina s vatrenim oružjem mogu da krenu na takmičenje
FOTO: avaz
Vlasnik sarajevske streljane Strelište Žuč - Klub praktičnog streljaštva "Caracal" Edin Čano za portal "Avaza" je pojasnio da li je u Bosni i Hercegovini maloljetnim osobama dozvoljeno korištenje oružja.

Kod nas zakon tretira da djeca sa 11 godina mogu da koriste zračno oružje i s tetivom, a zakon je definiran tako da, što se tiče takmičara, mogu da krenu na takmičenje s 18 godina s vatrenim oružjem. Ne znam da li je to u Srbiji drugačije regulisano. Što se tiče praktičnog streljaštva čime se i sam bavim, recimo u svijetu se krene s 12 godina uz nadzor roditelja i instruktora da pucaju, a kod nas je od 11. godine – rekao je Čano.

Kada je riječ o pucanju iz vatrenog oružja, Čano kaže da je to zakonom zabranjeno za maloljetne osobe.

Posjedovanje oružja

- Maloljetnici mogu pucati samo sa zračnim oružjem i s oružjem s tetivama. To su vrste pušaka koje su na principu sabijenog komprimiranog zraka. U zakonu piše članovi kluba, ali nije precizno definisano koja je dobna granica kada su članovi u pitanju i bavljenje vatrenim oružjem. Uglavnom je definisano zakonom da članovi kluba s 18 godina koji su takmičari mogu da podnesu zahtjev za nabavku vatrenog oružja – ističe Čano.

O krvavom piru počinjem u Beogradu, u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, Čano je kazao da će se pojaviti mnogo dublji problem nego što je samo oružje, prenosi avaz.


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.