16.5.2023. 15:05
0
Suđenje za ubistvo sarajevskih policajaca: Čuo se vrisak, plač...Govorio je: "Brate moj". Odzvanjalo je Alipašino, to je toliko tužno bilo
Selma Babić, svjedokinja Tužilaštva KS-a je danas u sudnici Kantonalnog suda u Sarajevu kazala da će vječno pamtiti jutro kada su ubijeni sarajevski policajci Adis Šehović i Davor Vujinović, te da zbog svega što je vidjela kritičnog jutra i danas ima traume. Pojasnila je da je 26. oktobra 2018. čula pucnjavu u dva navrata, te da je vidjela muškarca u crnoj odjeći kako prilazi policijskom vozilu i direktno puca u vozača.

Babić je, odgovarajući na pitanja tužiteljice Šeile Heljić, pojasnila da je iz svog stana, koji se nalazi na četvrtom spratu zgrade u sarajevskom naselju Alipašino Polje, vidjela da je pucano iz crnog vozila za koji nije bila sigurna da li je Golf ili Seat.

- Nisam mogla da spavam zbog napada bubrega pa sam oko pola 4 ili 4 sata ujutro otišla u sobu svoje kćerke da je pokrijem. Crno vozilo je išlo prema policijskom koje se kretalo blago. Čulo se više pucnjeva u dva navrata. Susreli su se crno i policijsko vozilo i tad se opet čula pucnjava. Policijsko vozilo se nije pomjeralo. Čuo se vrisak i kako muškarac govori: "J.... ću ti majku". Tada sam vidjela muškarca, obučenog u crnom prsluku i dukserici, da prilazi ispružene ruke i puca direktno u policajca vozača. Kao da je bio siguran da su policajci mrtvi. Osoba koja je pucala je šepajući pobjegla prema crkvi, a policijsko vozilo se polako počelo kretati prema Geteovoj ulici i zaustavilo se. Nikakve reakcije iz policijskog auta nije bilo, ispričala je svjedokinja.

Ona je dodala da je na lice mjesta ubrzo stigla policija i brat ubijenog policajca.

- Čuo se vrisak, plač...Govorio je: "Brate moj". Odzvanjalo je Alipašino, to je toliko tužno bilo. I sad imam traume, kazala je Babić koja je dodala i to da je na policijskom vozilu bila upaljena svjetlosna signalizacija ali ne i zvučna.

Nakon pucnjave se, istakla je, upalila i zvučna rotacija i sirena.

Optuženog Savu Marinkovića je zanimalo da li je osoba koja je pucala u policajce slična njemu, na šta je svjedokinja odgovorila: "Vi ste dosta visočiji". I advokata Duška Tomića je zanimalo isto, odnosno da li je njegov branjenik Aleksandar Macan sličan osobi koja je ispalila hice u policajce. Svjedokinja je kazala: "Po građi, možda, ne znam...Bio je u dukserici".

Iskaze su dali i supružnici Olovčić, Dunja i Armin, kojima je u noći sa 5/6. oktobra 2018. ukradeno vozilo Seat Leone, crne boje koje je bilo parkirano na parkingu u Ulici Semira Frašte. Ispričali su da su prijateljima i poznanicima kazali da im je vozilo ukradeno te da traže način kako bi otkupili svoje vozilo.

- Dunja je pozvala svoju prijateljicu iz Istočnog Sarajeva, Aleksandru Okuku da se raspita da li može saznati gdje je auto. Dunji se poslije javio čovjek i pitao je da li se mogu naći. Ona je bila na Kongresu pa sam ja otišao u kafić Felini. Upoznao sam se sa tim momkom, ali sam zaboravio ime. Bio je manji od mene, krupniji, kratko ošišan. Rekao je da na Sokocu ima Seat koji će biti prodat u Crnu Goru za 2.000 eura. Pitao sam ga da ga ja otkupim, a on je rekao da se poslije nađemo. Došao je za 15 minuta u bijelom autu, mislim da je bio BMW, i rekao da mogu otkupiti auto za 4.000 KM. Kada sam ga pitao ima li dokaz da je to vozilo naše, on je rekao da će ostaviti auto na parkingu da ga policiji pronađe, a da mi njemu damo pare. Sve nam se to učinilo čudnim te nismo pristali na to, objasnili su supružnici tokom svjedočenja u sudnici.

Na upit advokata Dražena Zubaka da li je Seat na sebi imao kromirane šteke i retrovizore, Olovčić je kazao da jeste. Postavio je i odštetni zahtjev, navodeći da je cijena njegovog vozila bila 10.000 KM. Olovčić je kazao i to da je odmah nakon kupovine Seata imao udes usljed čega su nastala određena oštećenja, koja su ubrzo popravljena. Svjedokinja Dunja Olovčić je kazala da je kasnije, iz medija, saznala da je osoba koja je učestvovala u povratu vozila izvjesni Miro, ali za prezime nije bila sigurna.

Podsjetimo, zloglasna trojka se tereti da je zločin počinila u sarajevskom naselju Alipašino Polje, nakon što su je policijski službenici zatekli u krađi vozila u Geteovoj ulici. Šehović je preminuo na licu mjesta, a Vujinović nekoliko sati poslije.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.