26.5.2023. 18:25
0
Srpska vojska u Višegradu 1992. spalila 71 živog Bošnjaka, među njima su bila i djeca
FOTO: Patria
"Živa lomača - Bikavac u Višegradu (27. juni 1992.)", naziv je Naučne monografije koja će u utorak, 30. maja, sa početkom u 18 sati biti promovisana u prostorijama Bošnjačkog instituta - Fondacija Adila Zulfikarpašića u Sarajevu.

Autor ovog naučnog djela je doc. dr. Ermin Kuka, viši naučni saradnik pri Institutu za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu. Monografija je objavljena u aprilu 2023., a izdavač je Udruženje "Žena - žrtva rata".

Nakon što je početkom 2022. objavljena prva Naučna mo­nografija posvećena masovnom zločinu spaljivanja živih bošnjačkih civila na lomačama u Višegradu, pod naslovom "Živa lomača - Pionirska ulica u Vi­šegradu (14. juni 1992.)", pokrenut je novi naučno-istraživački poduhvat.

Udruženje "Žena - žrtva rata", na čelu s predsjednicom Bakirom Hasečić i saradnicima, te autor i rukovodilac istraživanja doc. dr. Ermin Kuka pristupili su zajedničkim aktivnostima na dokumentovanju još jednog stravičnog zločina spaljivanja živih bošnjačkih civila, i to onog na Bikav­cu, 27. juna 1992. godine.

- Novi naučno-istraživački projekat imao je za cilj naučno istražiti to po broju žrtava drugo najmasovnije spaljivanje živih bošnjačkih civila u Višegradu. Rezultat zajedničkog napora, rada i truda jeste Naučna monografija "Živa lomača - Bikavac u Višegradu (27. juni 1992.)" - kazao je za Patriju autor ovog naučnog djela Ermin Kuka.

Pojašnjava da se radi o pretežno empirijskim naučnom istraživanju, provedenom uz primjenu metoda i tehnika istraživanja razvijenih u okviru savremene metodologije društvenih nauka.

- Osnovni motiv za pisanje ove naučne monografije bio je ponuditi naučno relevantan dokument za rasvjetljavanje i približavanje naučne istine o tom stravičnom i zdravom ljudskom umu neshvatljivom okrutnom zločinu koji su počinile srpske oružane formacije - govori Kuka.

Radi se o trećoj naučnoj monografiji koja tematizuje počinjene srpske zločine nad Bošnjacima Višegrada.

- Recentna praksa Haškog tribunala (ICTY), kao i domaćih sudova u Bosni i Hercegovini u predmetima ratnih zločina počinjenih na području Višegrada, ukazuje da su ti zločini, a posebno zločini spaljivanja živih boš­njačkih civila na lomačama, bili pomno planirani i pripremani, a sve s ci­ljem potpunog uništavanja identiteta bošnjačkog naroda, čime je postala važan dokaz i osnov za međunarodnu i bosanskohercegovačku osudu genocidne i zločinačke velikosrpske ideologije u današnjem vremenu i kontekstu - naveo je Kuka.

U ovom zločinu na Bikavcu, dodaje, živo je spaljen 71 civil bošnjačke nacionalnosti. Najmlađa žrtva imala je svega jednu godinu, a najstarija 88. Tačan identitet svih žrtava nikada nije utvrđen. Identitet jeste utvrđen za 45 žrtava, od kojih je 16 djece. Radilo se o klasičnoj klopki za žrtve, pomno pripremljenoj i planiranoj, iz koje nije bilo spasa.

- Jedina preživjela žrtva tog zločina je Zehra Turjačanin, zahvaljujući čijem svjedočenju je ovaj zločin dokumentovan. Bila je glavni svjedok na suđenju zločincu Milanu Lukiću, koji je za zločine nad Bošnjacima Višegrada, uključujući i zločine spaljivanja civila, pravosnažno osuđen u Haškom tribunalu na doživotnu kaznu zatvora - naglašava Kuka.

Monografija je, kako navodi, utemeljena na relevantnoj dokumentacionog građi i svjedočenju jedine preživjele Zehre Turjačanin, kao i svjedočenjima očevidaca toga zločina. Napisana je dvojezično (bosanski i engleski jezik), kako bi bila dostupna i inozemnoj javnosti.

- U vremenu konstantnih udara na istinu, vremenu namjernog skrnavljenja istine i utvrđenih naučnih činjenica, dvojezičnost ove monografije nametnuta je kao imperativ u borbi protiv takvih stremljenja.

Poruka i apel ove naučne monografije, kao i one prve o spaljivanju civila u Pionirskoj ulici 14. juna 1992. godine, jeste da se prekine postratni dugogodišnji sramni zavjet šutnje direktnih izvršilaca ovog zločina i svih drugih Višegrađana srpske nacionalnosti koji su svjedočili ili raspolažu informacijama o tom zločinu, da kažu šta je sa posmrtnim ostacima žrtava. Ni do danas nisu pronađeni posmrtni ostaci žrtava - govori nam autor djela.

Kao što smo već i naveli, promocija monografije bit će održana 30. maja u Bošnjačkom institutu - Fondacija Adila Zulfikarpašića, sa početkom u 18 sati. Promotori će biti predstavnici Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava prof. dr. Rasim Muratović i dr. sc. Amir Kliko, te mr. Hamza Memišević.

Promocija je dio programa sjećanja na bošnjačke žrtve u Višegradu u vremenu agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i uvod u centralno sjećanje koje će biti održano 3. juna 2023. godine u organizaciji Udruženja "Žena - žrtva rata" i Udruženja porodica nestalih "Višegrad 92", a u saradnji sa Medžlisom Islamske zajednice Višegrad.

Doc. dr. Ermin Kuka autor je i monografija "Genocid nad Bošnjacima u Višegradu 1992-1995" i "Živa lomača - Pionirska ulica u Višegradu (14. juni 1992.)".

(D. Kovač)




(Patria/A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.