29.6.2023. 11:51
0
Raščišćavanje računa do kraja: Lideri Trojke sutra sa Dodikom i Čovićem, hoće li opstati vlast?
FOTO: Raport
Lideri Trojke sutra bi se trebali sastati u Konjicu, a pridružit će im se i predsjednik HDZ-a Dragan Čović, a vrlo vjerovatno i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, saznaje i prenosi Raport.

Kako je Raportu rečeno, sastanak je planiran još ranije, odnosno prije spornih odluka NSRS, a na njemu su lideri trebali razgovarati o ubrzanju rada vlasti i usvajanja zakona važnih za evropski put BiH.

No, nakon što je Dodik krenuo u novi rušilački pohod, a stranke Trojke oštro reagirale, iz međunarodne zajednice su izrazili bojazan da će svi evropski zakoni otići na čekanje i da od sastanka neće biti ništa.

Ipak, kako nam je preneseno, lideri Trojke su odlučili da sastanak ipak održe, uz važeći poziv i Dodik Miloradu kako bi se stvari raščistile.

To naravno otvara i pitanje opstanka vlasti na državnom nivou. Prema našim informacijama, lideri Trojke čvrsti su u stavu da s Dodikom do kraja raščiste sve probleme i pitanja koja postoje – ali da neće pristati na ucjene koje bi išle na štetu države.

Faktički, sutra bi mogao biti Dan D za državnu vlast, s obzirom na to da je jedna od opcija i zaustavljanje svih procesa dok Milorad Dodik ne zaustavi antidržavno djelovanje.

Isto tako, od sutrašnjeg sastanka mogla bi ovisiti i sama konstrukcija vlasti, odnosno da li će Trojka uopće pristati biti dalje vlast sa Dodik Miloradom..

Unutar same Trojke, dakle u sve tri stranke, postoje glasovi koji zagovaraju raskidanje koalicije i izlazak iz vlasti, što bi bio ozbiljan udarac za SNSD posebno jer projekti koji su od izuzetne važnosti za RS moraju proći kroz Vijeće ministara BiH.

(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.