3.7.2023. 15:13
0
Al-Shiddi preuzima kompletan Magros, mali dioničari kreću u pobunu: "Nije nam isplatio ni marke"
Kompanija Al-Shiddi Trading pokrenula je postupak istiskivanja malih dioničara iz sarajevske firme Magros Veletrgovina.

Biznisinfo podsjeća da je Al-Shiddi grupa daleke 2006. kupila državni kapital u Magros Veletrgovini, a na lokaciji te kompanije na Marindvoru izgrađen je Sarajevo City Center.

Sada, 17 godina kasnije, saudijski biznismen će postati 100-postotni vlasnik firme.

“Obavještavamo dioničare društva Magros Veletrgovina d.d. Sarajevo da je pokrenut postupak prijenosa dionica manjinskih dioničara. Za svaku dionicu koja će biti prenesena u postupku prijenosa dionica manjinskih dioničara ponuditelj AL-SHIDDI TRADING CO. LTD. uplatio je iznos od 150 KM. Sredstva za isplatu naknade ponuditelj je uplatio na račun Registra vrijednosnih papira u FBiH za posebnu namjenu”, navodi se u obavijesti dioničarima.

Al-Shiddi je nedavno proveo ponudu za preuzimanje preostalih dionica, ali je ponudu prihvatilo samo 6 malih dioničara koji su prodali ukupno 914 dionica (0,07 posto svih dionica). Ponuđena cijena u ponudi za preuzimanje iznosila je 150 KM.

Al-Shiddi je sada vlasnik 1.194.030 dionica, što čini 99,6 posto od ukupnog broja dionica sa pravom glasa. Preostalih oko 0,37 posto dionica u vlasništvu je 255 malih dioničara. Svi preostali dioničari sada će ostati bez svojih dionica, što omogućava naš zakon.

Tim povodom, oglasili su se iz grupe manjinskih dioničara Magros Veletrgovine. Oni su naveli da su mali dioničari zadržavanjem svojih dionica iskazali nezadovoljstvo odnosom vlasnika prema njima.

“Nezadovoljstvo manjinskih dioničara ogleda se u činjenici da od otvaranja Sarajevo City Centra 20.03.2014. godine do danas, Sulaiman Al Shiddi od ukupno ostvarene dobiti Magros Veletrgovine, nije uplatio niti jednu konvertibilnu marku dividende manjinskim dioničarima, uprkos njihovim zahtjevima i velikoj dobiti”, naveli su mali dioničari.

U istom periodu, kako tvrde, kao predsjednik Nadzornog odbora Magros Veletrgovine, Sulaiman Al Shiddi je putem kratkoročnih pozajmica firmama u svom vlasništvu davao novac putem pozajmica, tako da je samo svojoj avio kompanij FlyBosnia zaključno sa 2021. godini pozajmio 8,7 miliona KM.

Prema korigovanom izvještaju o poslovanju, Magros Veletrgovina je lani ostvarila ukupne prihode od oko 35 miliona KM i dobit od 12,7 miliona maraka.

Godinu ranije ukupni prihodi su bili 39 miliona a dobit 17 miliona KM.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.