7.7.2023. 11:08
1
Blokada federalnog parlamenta u režiji SDA i DF-a ili lažni izvještaj: Zildžić poručio da potraže psihijatra
FOTO: N1
Rijetko radi, ali kada radi federalni parlament onda je itekako burno.

Na jučerašnjoj redovnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH usvojen set energetskih zakona. 

Nakon toga, vladajuća koalicija (Trojka i HDZ) zakazala je nastavak vanredne sjednice Predstavničkog doma FBiH, javio je ranije portal Istraga, koja je i održana. 

Prema informacijama ovog portala, stranke Trojke i HDZ-a namjeravali su u kasnim noćnim satima bez stava Komisije za izbor i imenovanja, dakle protivno poslovniku, popuniti tu istu Komisiju od koje ovisi imenovanje Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH. Da se to desilo put za imenovanje Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH bio bi otvoren.  Opozicija je žestoko reagovala. 

Poslanik DF-a Mahir Mešalić žestoko je reagovao na ovakav razvoj događaja i upozorio da se pripremalo protivpravno djelovanje. 

"Vi hoćete na prevaru da kažete nama da ste vi održali sjednicu za koju ste vi predsjedavajuća konstatovali da nije održana. Sad je 11 navečer. Mi ćemo ovo spriječiti. Budite spremni na sve ovdje. Ono što ćete vi uraditi je nasilje i ovo je laž. Ne razumijem ovo da nas pravite ludima. Šta imate razmatrati ako nemate kvorum i ne možete donositi odluke. Vi ne radite po zakonu, ne radite po Poslovniku, svjesno ga kršite. Mogli ste sačekati pet, deset dana pa to uraditi. Očekujem od uposlenika da brane Ustav, da brane državu BiH. Nećete se igrati ni vi ni Bošković. Na ove podvale na koje su pristali SDP i ostali izdajnici, neće vam proći. Ustav i zakon broj 1 i tačka. Ako ste većina ne znači da morate državu kršiti. Ako mi državu dirnete i Ustav ja ga branim. Neću vam dozvoliti da ovdje provodite nasilje. Ni vi, ni Milorad Dodik ni Dragan Čović", kazao je Mešalić.

Nezir Pivić (SDA) je obrazlagao da nema uvjeta za nastavak sjednice, kao i Mahir Mešalić iz DF-a koji je poručio predsjedavajućoj i vladajućoj većini u Parlamentu FBiH da je ovo što rade “za hapsa”.

Predsjednik Komisije za izbor i imenovanje Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mladen Bošković dostavio je zastupnicima navodno lažni izvještaj o održanoj sjednici, iako ta sjednica Komisije uopšte nije održana, navodi portal Istraga. 

Nešto prije 23 časa, sinoć, je završena 3. redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH zastupnicima je na e-mail stigao navodni izvještaj na osnovu kojeg je predsjedavajuća doma Mirjana Marinković-Lepić zakazala nastavak vanredne sjednice prekinute tokom dana jer nije bilo uslova za rad i Komisija nije održana. 

"Stav kolegija je da se večeras prekine sjednica. O nastavku sjednice bit ćete obaviješteni", saopćila je Marinković-Lepić nakon jednosatne pauze kojoj je prethodila žustra rasprava.

Na ovom vanrednom zasjedanju trebalo je izabrati nove članove Komisije za izbor i imenovanja, ali je bilo sporno što sama komisija nije bila u mogućnosti dostaviti inicijalni materijal za raspravu.

Naime, opozicioni članovi komisije bojkotirali su njen rad nakon što su doznali da će biti smijenjeni. 

Prema trenutnom sastavu, bez opozicionih zastupnika Komisija za izbor imenovanja nema potrebni kvorum za odlučivanje. 

Ono što je Bošković navodno pokušao naišlo je na odobravanje svih zastupnika Trojke i HDZ BiH.

On je navodno potpuno nezakonito proglasio da komisija ima devet članova iako ih ima 11 jer su dva člana podnijela ostavku. I upravo je zamjena tih članova trebala biti predmet sjednice, ali ona nije održana.

No, Bošković ide dalje pa u navodnom lažnom izvještaju navodi da je sjednici prisustvovalo pet članova i to Bošković, Damir Mašić i Aner Žuljević iz SDP-a, Dragan Mioković iz Naše stranke i Rasim Smajlović iz NIP-a.

Dalje se navodi da pojedini članovi Komisije svjesno nisu došli na sjednicu te „da se odluke donose većinom ukupnog broja članova radnog tijela, pa samim time nije postojao kvorum za odlučivanje“.

Slika
Slika
(Istraga.ba) 

Na ovaj izvještaj burno su reagirali zastupnici opozicije, tražili su tumačenje sekretara Doma koji je potvrdio da je potrebna većina od 11 članova šest, te je nakon sjednice Kolegija odlučeno da se sjednica prekine.

U Komisiju treba imenovati dva člana HDZ-a, koje je ta stranka i imala u ovom radnom tijelu Doma. Zastupnici Feliks Vidović i Antonio Sesar iz HDZ-a ranije su podnijeli ostavke na zastupničke pozicije u Parlamentu FBiH. Oni su bili i članovi Komisije za izbor i imenovanje. U međuvremenu je Centralna izborna komisija dodijelila mandate zamjenskim HDZ-ovcima te je sada nužno dva člana te stranke imenovati u Komisiju.

Nakon burne rasprave iza ponoći, na prijedlog Admira Čavalića iz Stranke za BiH sazvana je sjednica Kolegija doma kako bi se pokušala razriješiti ova situacija.

Kako navode određeni mediji, plan HDZ-a i Trojke je bio da u kasne noćne sate izglasaju nove članove Komisije koji bi uputili prijedlog imenovanja Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH.

 

Reakcija NiP-a 

Klub zastupnika Naroda i Pravde u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH pozdravlja usvajanje seta energetskih zakona, ali izražava i duboko žaljenje pokušajima blokade rada Parlamenta Federacije BiH.

S druge strane, jučerašnje cjelodnevno blokiranje rada Komisije za imenovanje pokazuje jasno opredjeljenje pojedinih stranaka da blokadama i prijetnjom fizičkom silom zaustave cjelokupan rad Parlamenta FBiH.

"Iako su članovi Komisije za imenovanje bili prisutni u zgradi Parlamenta FBiH oni se na dva uredno poslana poziva za održavanje sjednice nisu odazvali, narušavajući time kvorum što za posljedicu ima nemogućnost rada i donošenja odluka Komisije. Blokada rada institucija je nedemokratski čin koji jasno odražava stav opozicije da je spremna blokirati ne samo demokratsku većinu već i cjelokupan život u Federaciji BiH. Takvo ponašanje direktno šteti i institucijama i građanima i ono je potpuno neodgovorno ", dodaju iz Naroda i Pravde.

Blokiranjem rada Komisije za imenovanje ustvari je blokiran rad niza radnih tijela jer upravo Komisija za imenovanje treba da popunjava ova radna tijela, smatraju u ovoj stranci.

"Zastupnici koji su naknadno preuzeli mandat, a u Klubu NiP-a to su dva zastupnika, ne mogu biti imenovani u radna tijela te se time, osim blokade radnih tijela, onemogućava i ostvarivanje demokratskog prava ovih zastupnika", poručili su iz NiP-a.

Iz NiP-a naglašavaju da su posebno šokirani sinoćnjom prijetnjom upotrebom fizičke sile i takve prijetnje odbacuju i osuđuju.

"Kao legalisti želimo da vidimo promjene u skladu sa pravnim propisima te insistiramo na radu institucija i odbacujemo sve blokade kao štetne i nedemokratske. Zatečeni smo narušavanjem digniteta najvišeg zakonodavnog tijela u Federaciji BiH neprimjerenim ponašanjem i vjerujemo da takvo ponašanje narušava ugled institucija i uznemiruje javnost. Vjerujemo da pred nama stoji važan posao koji moramo uraditi u korist svih građana i da blokade i prijetnje ne bi smjele nikome biti važnije", navodi se u saopćenju Kluba zastupnika NiP-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Salko Zildžić (SDA) je za Source portal komentarisao navode zastupnika NiP-a o blokadama parlamenta od strane opozicije. 

"Ne znam o kojim blokadama govore. Jučer cijeli dan predstavnici većine zakazivali su vanredne sjednice, pa ih produžavali, pa odgađali, pa ih ponovo zakazivali u istom danu. Ne znam samo kakve veze opozicija ima sa onim što su oni radili. Kada čovjek ovako pogleda, potpuno je besmisleno. Ako misle na kolege koji se nisu pojavili na zakazanoj vanrednoj, hitnoj sjednici Komisije za izbor imenovanja, oni imaju opravdanje zašto oni nisu radili ali se sjednica ne može sazivati bez materijala za dnevni red i po hitnom postupku bez da je postupak hitan. Dignitet doma su upravo narušili oni koji vode trenutno parlamentarnu većinu izborom ovako nesposobnog rukovodstva koje niti jednu jedinu sjednicu otkako su izabrani pa do sada, nisu sazvali u skladu sa Poslovnikom. Ne mogu da krenu da vode sjednicu u skladu sa odredbama poslovnika koje regulišu tok sjednice. Kad bi mi dovodili mak na konac pa do sada pola sjednica bile bi ponovljene ili vraćene na početak. ", kazao je Zildžić za Source. 

Zildžić poručio da "odu psihijatru"

"Ako je moja izjava da ćemo na silu odgovoriti silom onima koji su pokušali proizvesti silu, a da im nije problem krivotvoren dokument poslan u Parlament, jer kada se isčita Poslovnik vidljivo je da je to nemoguće da se desilo, onda oni imaju drugi problem, moraju potražiti psihijatra da im kaže šta je realno, a šta imaginarno stanje svijesti." , poručuje. 

Napomenuo je također da je njegova izjava "reakcija a nije akcija" na kako navodi, pokušaje vladajućih da u zatišju javnosti, kasno u noć, predaje Ustavnog suda HDZ-u i SNSD-u na buduće upravljanje. 

Ispunjava li Marin Vukoja uslove za odabir?


(Marin Vukoja) 

"Očigledno je da se radi o postavljanju političkog poslušnika koji će svakodnevno tražiti mišljenje od onoga ko ga je postavio"
, smatra profesor ustavnog prava Kasim Trnka. 

Ustavni sud BiH je već ranije podsjetio entitetske parlamente da već deset, odnosno sedam mjeseci nisu izabrali sudije Ustavnog suda, čime, kako je navedeno, otežavaju rad te pravosudne institucije.

Predmet sporenja je zapravo činjenica da kandidat Marin Vukoja ima podršku parlamentarne komisije za imenovanja iako je upravo taj kandidat blizak jednoj stranačkoj opciji odnosno HDZ-ui bez iskustva u pravosuđu. 

Da li će i dalje Trojka davati poluge države HDZ-u i da li će SDA i DF blokirati federalni parlament ostaje da vidimo. 

(Piše: Erna Hadžić) 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.