13.7.2023. 10:35
0
Udruženja srebreničkih žrtava: EUFOR i NATO moraju zaštititi povratnike
FOTO: N1
Nakon što je bošnjački povratnik u Srebrenicu uhapšen po nalogu MUP-a RS zbog navodnog ugrožavanja sigurnosti oglasila su se udruženja žrtava genocida u Srebrenici.

Kako su naveli u saopćenju za javnost, međunarodna zajednica mora reagovati.

“Nastavlja se agonija, napad na Muniru Subašić, Višegrad, Bratunac i mnoga druga mjesta u RS-u, gdje su povratnici Bošnjaci doživjeli i doživljavaju kontinuirane napade NN lica, kako tvrdi MUP RS-a. Kada ta NN lica nisu u stanju da urade prljav posao i pojavi se bilo kakva mogućnost, onda taj posao uradi MUP RS-a, kao što je slučaj sa porodicom Omerović u Srebrenici. Niko nema nadležnost, ali baš niko, od SIPA-e, raznih Tužilaštava, niko i ne želi poduzeti bilo koje mjere. Zato pozivamo međunarodne snage (EUFOR i NATO), koje su raspoređene u BiH, da preuzmu obavezu iz mirovne misije i zaštite povratnike koji su izloženi brutalnim napadima, ne samo pojedinaca, već i zvaničnim organima entiteta RS-a”, navedeno je u saopćenju.

Adisa Omerović na Facebooku je napisala šta se desilo sinoć.

“Nakon objave jednog od portala u kojem se na najgnusniji način dovodi u kontekst moj suprug, naslućujem da je povod privođenja negodovanje koje smo izrazili povodom jučerašnjeg sramnog koncerta ispred crkve. Moja djeca su uznemirena i zabrinuti smo za svoju sigurnost. Pozivam sve vas koji se kunete u Srebrenicu i Bošnjake, koji imate bilo kakav uticaj u društvu da mi budete pomagači u borbi za istinu i pravdu. Večeras je to moj suprug, sutra može biti bilo ko od vas. Moj suprug je preživjeo logor u Sljivovici u kojem je proveo 8 mjeseci i 10 dana preživjet ćemo i ovo ako Allah da”, dodala je Omerović.

NAP je kontaktirao Omerović za informaciju više o dešavanjima, a ona im se javila iz Hitne pomoći, te ih je uputila na tekst Facebook stranice Despotovina, u kojem njenog supruga Mirsada Omerovića optužuju za navodnu pripremu napada na SPC i to samo na osnovu objave u kojoj Omerović u noći 11. jula pita “ima li 50 osoba da provjere šta se to u Srebrenici slavi”, nekoliko sati nakon obilježavanja godišnjice genocida i ukopa 30 žrtava.

Podsjećamo, nakon dženaze i ukopa 30 žrtava genocida u Srebrenici istu tu večer iz obližnje crkve puštale su se neprikladne pjesme poput “veseli se srpski rode”.

(Erna H.) 





0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.