27.7.2023. 12:23
0
Sindikalni predstavnici rudari nakon sastanka u Vladi FBiH: "Imamo bitnu promjenu"
FOTO: N1
Delegacija Saveza samostalnog sindikata radnika u rudarstvu Federacije Bosne i Hercegovine danas su bili na sastanaku Vlade FBiH. Na sastanku su razgovarali o rješenju krize u zeničkom rudaru.

Medijima se nakon sastanka obratio Sinan Husić, predjsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH.

“Imamo promjenu, nama u ovom trenutku jako bitnu. Razložili smo i stavili na uvid predstavnicima Federalne vlade sporazum koji je potpisan od strane sindikata i direktora Rudnika mrkog uglja “Zanica” u Zenici 3. jula 2023. godine, a vezano za metodologiju isplate plata za mjesec maj i juni 2023. godine. Obrazložili smo okolnosti i razloge zbog kojih smo mi pristupili potpisivanju takvog sporazuma. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine će odmah nakon ovog sastanka uputiti nalog rukovodstvu Elektroprivrede BiH da u potpunosti pristupi realizaciji tog sporazuma”, kazao je.

Potom je dodao:

“Ono što smo dodatno tražili jeste da konačan stav, a po pitanju naloga koji će biti proslijeđen iz Vlade Federacije BiH, rukovodstvo Elektroprivrede predstavi najkasnije danas do kraja dana, jer je nama to veoma bitno zato što ćemo mi na osnovu tog stava koji bude predstavljen od strane rukovodstva Elektroprivrede BiH kreirati aktivnosti Sindikata radnika rudnika Federacije BiH u narednim danima, ako bi rukovodstvo Elektroprivrede BiH ignorisalo nalog koji će biti proslijeđen iz Vlade Federacije BiH i radnici Rudnika mrkog uglja “Zenica” koji su još uvijek u objektu sa podzemnom eksploatacijom u znak protesta i nezadovoljstva, ostaju tu gdje jesu sve dok se rukovodstvo Elektroprivrede BiH ne očituje po pitanju pomenutog naloga koji će biti dostavljen iz Vlade FBiH. Mislim da bi bilo najozbiljnije i najodgovornije da rukovodstvo Elektroprivrede BiH u potpunosti prihvati i ispuni nalog koji će biti proslijeđen iz Vlade FBiH jer će na taj način ispuniti obavezu koje je preuzela kroz sporazum koji je potpisan”.

Također, pristunim se obratio i Elvedin Avdić, predsjednik Samostalnog sindikata Zavisnih društava Rudnici mrkog uglja Zenica.

“Čekat ćemo danas odgovor. Skrhan sam. Vidjet ćemo šta će se desiti. Teško nama rudarima iz Zenice. Svaki mjesec ova gospoda nas uvlači u ovakve probleme. Oni su 3. jula znali da nemamo dovoljno proizvodnje i namjerno nas dovukli do ovoga. Vidite i sami ko nam ne da”, kazao je, a potom dodao:

“Dobit će nalog iz Vlade FBiH da preuzmu. Kada se očituju znat ćemo dalje aktivnosti. Mogući su i protesti. Sve je moguće.

Znat će i novinari kakav je epilog. Ostali rudari su dobro, jedan je zdravstveno loše. Izdržat ćemo. Oni su za mene heroji. Stojite jedan teško, a kamoli u jami 48 sati. Oni su heroji, a ne rudari”, prenio je N1. 

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.