21.8.2023. 21:30
0
Žene širom Hrvatske protestovale zbog brutalnog ubistva Nizame Hećimović
Dvadeset gradova u Hrvatskoj održalo je protestnu akciju u znak solidarnosti sa svim žrtvama femicida i njihovim porodicama. Ženske organizacije i inicijative ovom su akcijom ispratile brutalno ubijenu Nizamu Hećimović, koja je od institucija tražila da je zaštite od nasilnika, piše Index.hr.

Održavanje protestne akcije bilo je najavljeno u sljedećim gradovima: Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Pakrac, Mali Lošinj, Beli Manastir, Vukovar, Virovitica, Križevci, Korenica, Šibenik, Karlovac, Zadar, Trogir, Korčula, Dubrovnik i Glina.

Split je jedan od gradova koji su podignuli glas za žene. Transparentom "Sigurnost žena je odgovornost države" protestanti su izrazili solidarnost sa ženama u Bosni i Hercegovini koje su istovremeno tražile veću djelotvornost u zaštiti od nasilja.

Domine: Država ne radi dovoljno po pitanju zaštite žrtava

Ženska mreža Hrvatske već godinama upozorava da država ne radi dovoljno po pitanju zaštite žrtava nasilja i sve mjere su, kažu, nedovoljne kako bi se zaštitile žene. Iskustvo im je pokazalo da podrška postoji samo u deklarativnom obliku.

- Sve političke opcije osuđuju nasilje prema ženama, ali kada je potrebno donijeti mjere i izdvojiti sredstva, tada vlast zakaže. Jednako tako država odbija definirati femicid unutar Kaznenog zakona, a to je jedini način da se adekvatno kazni počinitelj - kazala je Blanka Čop iz Udruge Domine.

Osim uvrštavanja femicida u Kazneni zakon, od vlade traže i donošenje nacionalne strategije koja uključuje sve oblike nasilja nad ženama u skladu s Istanbulskom konvencijom, kao i predviđena sredstva za provedbu u državnom budžetu.

- Kad je riječ o konvenciji, država nije osigurala dovoljno sredstva za njenu primjenu. Ne izdvajaju se dovoljna sredstva za prevenciju ni za stroža kažnjavanja. Pomaci su napravljeni u društvu jer žene više prijavljuju nasilje, više je ljudi koji su unutar sistema obrazovani i senzibilizirani za sistemnasilja. Međutim, pokazuje se da su te mjere i dalje nedovoljne i da su žene u državi nezaštićene.

U Hrvatskoj porastao broj femicida

Za volonterku Udruge Domine Antonelu Uvanović važno je jačati solidarnost i podršku među ženama.

- Što nas se više okupi oko ove problematike, smatram da ćemo imati jači utjecaj. Ovo je znak da se žene drže skupa i da će se izboriti za bolje sutra.

Prema statistici, Hrvatska je treća u Evropskoj uniji po broju femicida, koji je porastao u zadnjih deset godina. Iz Udruge kažu da su prošle godine 13 žena ubili njihovi partneri, a ove godine do jula smrtno su stradale četiri žene.

Razlog eskalacije broja ubistava žena je, kažu, u nedostatku strateškog pristupa ovoj temi te nepostojanju učinkovitih i sistematskih mjera prevencije nasilja. Ovom protestnom akcijom poručuju da nasilje nad ženama nije elementarna nepogoda, već najpredvidiviji zločin upravo zbog dugotrajnosti nasilja bliskog počinitelja. 


(Admir O.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.