25.9.2023. 13:22
0
Stranka za BiH: "Putujuća cirkus-vlast sve će dati Čoviću i Dodiku"
FOTO: PATRIA
Uoči još jednog u nizu sastanaka putujuće koalicije na državnom nivou (Čović-Dodik-Nikšić) koji se danas održava u Mostaru, u medijima se pojavio tekst izmjena Izbornog zakona koji kao glavni cilj ima smjenu aktuelnog saziva Centralne izborne komisije BiH, kako su to u više navrata najavljivali Dodik i Čović. Očito se radi o još jednom ustupku odnosno izdaji na koju je spremna „Trojka“, jer prema tumačenju njihovog koalicionog partnera Čovića, Hrvat je samo onaj koga predloži HDZ, i ako u sastavu CIK-a ima neki Hrvat koji nije kadar HDZ-a, njega odmah treba smijeniti, saopćeno je iz Stranke za BiH.

“Pogubni je to princip koji ako se primjenjuje pokazuje svim građanima BiH koji se izjašnjavaju kao Srbi ili Hrvati, a nisu pripadnici separatističkih politika, da u ovoj zemlji nemaju nikakva prava. Takvu poruku šalju im stranke „Trojke“ sa svojim partnerima SNSD i HDZ.

Izmjenama Izbornog zakona dolazi do radikalnog zaokreta koji se odnosi na osiguranje profesionalizma u radu Centralne izborne komisije BiH, jednog od najznačajnih državnih tijela za osiguranje fer i demokratskih izbora, a time i izgradnju demokratskih institucija.

Potpuno se politizira izbor članova Centralne izborne komisije BiH, jer se u postupak njihovog imenovanja uključuje i Dom naroda (do sada je izbor vršio samo Predstavnički dom), a iz Komisije za izbor i imenovanja isključuju se članovi koje je do sada imenovao Predsjednik CiK-a i članovi Komisije koje po postojećim rješenjima imenuje Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća,  navode iz SBIH-a.

To znači, dodaju, da se uvodi potpuna politizacija ovog najznačnijeg tijela za izborni proces i demokratske institucije.

Osim toga omogućava se smjena člana CIK-a i prije isteka mandata, a ne navode se nikakvi razlozi zbog kojih bi se razrješenje dogodilo. Ostavljeno je na volju političkim strankama da ocjenjuju i procjenjuju koliko su pojedini članovi Centralne izborne komisije BiH radili, odnosno koliko nisi radili u korist političkih stranaka koje su učestvovale na izborima i koje su formirale koalicije, odnosno vlade”, saopćeno je iz SBiH-a.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.