5.10.2023. 17:11
0
Ružnić: Vlada FBiH nam je otela KCUS i isporučila ga HDZ-u. Nikšić isključio kantone sa većinskim bošnjačkim stanovništvom iz odlučivanja o..
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine hitrim smjenama i imenovanjem novog Upravnog i Nadzornog odbora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, na direktni prijedlog premijera Nermina Nikšića, koji je zaobišao čak i resornog ministra, ponovo je doslovno pokazala koliko ovaj sastav federalne vlasti ne vodi računa o interesima svih kantona i građana, saopćeno je iz Vlade Unsko-sanskog kantona.

- Statut KCUS i Zakon o zdravstvenoj zaštiti FBIH propisuju da smjene i imenovanja vrši Vlada Federacije na prijedlog federalnog ministra zdravstva, a ne na prijedlog premijera Federacije kako je to ovdje slučaj. Ono što je posebna uvreda jest činjenica da je premijer Nikšić, u želji da  kadrovima HDZ-a preda  i najvažniju zdravstvenu ustanovu, potpuno ignorisao ostale kantone koji kandiduju predstavnike u upravljačku strukturu KCUS.

Unsko-sanski kanton nije dobio priliku niti da dostavi odgovor na upit za preporuku za imenovanje člana KCUS koji će zastupati interese ovog dijela FBiH u upravljačkoj strukturi ove zdravstvene ustanove.  

Federalni premijer zaobišao je zakone, mišljenja zvaničnih institucija kantona i isključio kantone sa većinskim bošnjačkim stanovništvom čak i iz odlučivanja o liječenju građana u Kliničkom centru. 

Bojimo se da praksa zanemarivanja potreba pojedinih dijelova države ubuduće neće biti samo sudbina Krajišnika nego i  Sarajlija i svih koji nisu po mjeri federalnog premijera i partnera, saopćio je Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.