5.10.2023. 19:20
0
Agentice Mijić i Cvijetić zatražile preispitivanje presude u slučaju Kovačević
Bosna i Hercegovina uputila je “žalbu” Evropskom sudu za ljudska prava na odluku u slučaju Slaven Kovačević, saznaje Istraga.ba u Uredu agenata BiH pred ovim Sudom.

Zahtjev za preispitivanje (žalba) potpisale su dvije bh. agentice – Monika Mijić i Jelena Cvijetić. “Žalba” je upućena 19. septembra, odnosno posljednjeg radnog dana Jelene Cvijetić na poziciji agentice BiH pred Sudom u. Strazburu. Dvanaest dana prije nego što je uputila žalbu, aktualni saziv Vijeća ministara BiH je Jelenu Cvijetić imenovao za pravobraniteljicu Bosne i Hercegovine.

Ovo je prvi put da Bosna i Hercegovina traži preispitivanje bilo koje odluke Evropskog suda za ljudska prava koja se odnosi na izborno  zakonodavstvo – odnosno ustavni uređenje, prenosi Istraga.ba.

Podsjetimo, u najkraćem, presudom Evropski sud ukazuje da “entiteti ne mogu biti izborne jedinice za Predsjedništvo BiH i državni Dom naroda, da cijela BiH treba biti jedna izborna jedinica, te se predlože ukidanje Doma naroda BiH!

Slaven Kovačević za Vijesti.ba je ranije rekao da “ako neko hoće žalbom, lobiranjem ili na bilo koji drugi način da obori ovu presudu, onda to za posljedicu može imati stvaranje takve sudske prakse u kojoj aktivno biračko pravo kao jedan od stubova demokracije, više ne bi bilo bitno u Europi, a što bi moglo imati posljedice u mnogim europskim zemljama, u kojima postoje različiti ekstremno desni pokreti i ideje”.

- Oboriti ovu presudu, radi političkih interesa zapadnog susjeda da kroz svoje etničke satelite vlada Bosnom i Hercegovinom, a da to za posljedicu može imati udare na demokraciju i aktivno biračko pravo u nizu europskih zemalja, može biti jako, jako opasno za samu Europu. Oni koji tako, eventualno, razmišljaju hodaju po jako tankoj žici jer bi mogli srušiti demokraciju u cijeloj Europi, rekao je tada Kovačević.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.