11.10.2023. 11:45
0
Alispahić pita: Ko i zašto dozvoljava ukope na nacionalnom spomeniku, u haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu?!
Institucija ombudsmena poslala je urgenciju Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH zbog odbijanja ove Komisije da se izjasni o navodima žalbe od 27.07.2023. godine - da po službenoj dužnosti reagira u povodu najave novog ukopa u haremu Ali-pašine džamije koja je proglašena nacionalnim spomenikom BiH, a što je u suprotnosti sa Odlukom Komisije članom III koji glasi: "...dozvoljeni samo radovi na tekućem održavanju i konzervatorsko-restauratorski radovi".

Objavio je ovo Fatmir Alispahić koji pojašnjava i da ombudsmeni navode da do 10.10.2023. godine nisu dobili odgovor od Komisije, te podsjećaju na odredbe Zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH i pozivaju Komisiju da se u roku sedam dana izjasni o slučaju ponovnog ukopa na nacionalnom spomeniku.

U žalbi se navodi da je Islamska zajednica u posljednih 15 godina mnogo puta prekršila zabranu i dozvoljavala ukope kako u haremu Ali-pašine džamije, tako i na Alifakovcu, koji je također nacionalni spomenik.

urgencija-ombudsmena

U prilogu "Defter hefte" od 18. aprila 2021. godine Alispahić se bavio "sakralocidom u haremu Ali-pašine džamije".



- Državna Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH je 2005. godine mezarje Alifakovac i Alipašinu džamiju sa haremom proglasila nacionalnim spomenikom i zabranila dalja ukopavanja, ali, uprkos tome, ukopi su nastavljeni - a za taj kriminalni sakralocidni čin najveću odgovornost snosi Islamska zajednica. 

Ako je na Alifakovcu linijom korupcije i kupovine ukopnih mjesta stvarano tajkunsko mezarje, tako je u haremu Alipašine džamije ideološkom linijom stvarano kadrovsko mezarje SDA. Ni u jednom slučaju nisu krivi oni koji su tu ukopani nakon 2005. godine, niti su krive njihove familije, čiji najmiliji su dovedeni u kriminalni kontekst ukopa tamo gdje je država zabranila ukope. 

Isključivi krivac je Islamska zajednica koja je dozvolila da se neki od najvećih bošnjačkih heroja i uglednika posmrtno nađu u kriminalnom kontekstu kršenje državnih odluka. Neko konačno mora za ovo snositi odgovornost, a najmanje što se može uraditi jeste da se zauvijek stavi tačka na ukope na Alifakovcu i u haremu Alipašine džamije - tvrdi Alispahić.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.