16.10.2023. 11:00
0
Ambasade za manje od 8 mjeseci potrošile 201.637 KM
FOTO: ilustracija
Samo u periodu od 25. januara do 8. septembra ove godine, dakle za oko sedam i po mjeseci, diplomatsko-konzularna predstavništva (ambasade) BiH u inostranstvu potrošila su 201.637 KM na usluge reprezentacije (ugostiteljske usluge). Dodatnih 50.274 KM u ovom periodu potrošeno je u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Ovo stoji u odgovoru ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića na poslaničko pitanje zastupnice u Zastupničkom domu PSBiH Aide Baručije. Nije prekršen pravilnik, niti zakon, budući da je neko ranije donio propis da ovo Ministarstvo ima godišnji limit od 500.000 KM (!) za usluge reprezentacije. Ali, tu se otvaraju brojna druga pitanja, prevashodno ekonomske i etičke prirode.

Šta kaže Pravilnik

Prema definiciji iz Pravilnika Vijeća ministara BiH: Reprezentacija je pravo na korištenje sredstava za ugostiteljske usluge uposlenih u institucijama BiH, a u vezi sa poslovima i zadacima vršenja nadležnosti i pripadajućeg djelokruga rada institucije, radi održavanja službenih i poslovnih kontakata i prijema gostiju.

Zastupnica Baručija uputila je isto pitanje i nizu drugih institucija. Izdvojit ćemo nekih od odgovora. Iz Zajedničke služne PSBiH su odgovorili da je državni parlament u proteklih osam mjeseci potroški skoro 60.000 KM (59.574) na ugostiteljske usluge. VSTV je u prošloj godini za istu svrhu potrošio 17.755 KM, a u prvih osam mjeseci ove godine 15.425 KM.

Odgovor Konakovića o reprezentaciji

Granična policija BiH je lani za usluge reprezentacije potrošila 30.814 KM, a u ovog godini, uključujuči i septembar, 19.961 KM. a Sud BiH u prvih osam mjeseci ove godine potrošio 3.675 KM.

Godišnji limit

Ministarstva odbrane BiH, uključujući i Oružane snage BiH, prema Pravilniku, imaju godišnji limit od 330.000 KM za usluge reprezentacije. U period od 25. Januara do 8. Septembra ove godine potrošili su 207.814 KM. Najviše je potrošeno u julu, i to 89.955 KM.

Iz Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) su naveli da su lani za svrhe reprezentacije potrošili 11.260 KM, a od januara do avgusta ove godine 4.657 KM.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.