20.10.2023. 21:28
1
Iz Ambasade SAD: Dodik je sam sebi stvorio probleme
FOTO: Avaz
Početkom sedmice u Sudu BiH održano je ročište predsjedniku manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS Miloradu Dodiku, kao i v. d. direktora „Službenog glasnika RS“ Milošu Lukiću zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Dodik je pokazao visok nivo nepoštovanja i ove državne institucije, a prethodno je za kompletnu optužnicu krivio međunarodne zvaničnike u BiH, uključujući Šmita, kao i Delegaciju Evropske unije u BiH, a možda se i najviše okomio na Ambasadu SAD i ambasadora Michaela Murphya.

Pokvarena ploča
Valjda da se ne bi ponavljao kao pokvarena ploča, Dodik je „dozvolio“ advokatu Goranu Bubiću da u javnost istupi s istim, možda i gorim tvrdnjama, direktno optužujući Ambasadu SAD i Murphya da su krivi za „politički montirani proces“ protiv Dodika.

- Kao što su ovdje ranije postojali poštovaoci istinskih američkih vrijednosti, koje nemaju nikakve veze s aktuelnom američkom politikom, isto tako je danas nemoguće naći simpatizere tekućih politika rovarenja protiv RS. Šteta koju ambasador Murphy nanosi vladavini prava i pravnoj državi, pa i prvobitnim američkim vrijednostima i Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini teško će se sanirati. Nesporna je sila koja stoji iza ambasadora Murphya, niko razuman to ne zanemaruje. Ali je poštenije, ako se iole poštuje javnost u BiH, da ambasador tu silu javno iskaže nego da se blamira pozivanjem na vladavinu prava - dio je teksta koji potpisuje Bubić.

Zbog mnoštva skandaloznih i pomno odabranih riječi poslali smo upit Ambasadi SAD, a na odgovor iz njihovog ureda za odnose s javnošću nismo dugo čekali.

Planira zavjeru
- Besmisleno je govoriti da je Američka ambasada autor optužnice ili da planira zavjeru. Ambasada SAD nema nikakvu ulogu u pripremi optužnica i ne miješa se u nezavisne sudske procese - naglasili su iz Ambasade SAD za „Avaz“.

Dodali su da je “ponavljanje ovakvih lažnih navoda apsurdna taktika dezinformiranja”.

- Ako postoji neko ko je autor optužnice protiv Milorada Dodika izvan Državnog tužilaštva, kao što Dodik tvrdi, onda je to on sam. Milorad Dodik je sam sebi stvorio probleme - zaključili su iz Ambasade SAD u BiH.

Šta je pisalo
- Cijeneći dosadašnje radnje u ovom Murphy-Schmidt montiranom političko-nepravnom postupku, kako od Tužilaštva BiH tako i Suda BiH, jasno se zaključuje da je pravosuđe potpuno zanemarilo da je u BiH za donošenje zakona na državnom nivou jedino nadležna Parlamentarna skupština BiH (član 4. tačka a) Ustava BiH). Ako se pravosudna zajednica ne vrati vrijednostima na koje se zaklela, a to je zaštita Ustava BiH, izvjesno je da se u ovom politički montiranom procesu, zasnovanom na nepostojećem pravu, ne može očekivati pošteno suđenje predsjedniku Dodiku i Lukiću - skandalozni su navodi iz Bubićevog teksta.

(Elmedina H.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.