1.11.2023. 11:17
0
Uskoro počinje naplata ulaza u Aja Sofiju
Turisti koji u 2024. godini budu željeli posjetiti jedan od najpoznatijih historijskih spomenika u Istanbulu, Aja Sofiju, morat će platiti ulaz u svetinju, navodi se u saopćenju turskog ministra kulture.

Jedan od najpopularnijih spomenika kulture. džamija Aja Sofija u Istanbulu, godinama je bila muzej, a u džamiju je pretvorena 2020. godine. Turski ministar kulture i turizma Mehmet Nuri Ersoj, istakao je da će se Aja Sofija renovirati i da će po preporuci Uneska od 15. januara 2024. godine, plan posjeta za turiste biti izmijenjen.

Još nije odlučeno kolika će biti cijena ulaznica, ali je naglasio da je cilj da se ograniči broj posjetilaca. Muslimanima koji u Aja Sofiju odlaze na molitve ulaz se neće naplaćivati, a takođe će za turske državljane ulaz biti besplatan.

Novina je i da turisti koji posjećuju ovu svetinju neće morati izuvati cipele. Za obilaske sa vodičem turisti će koristiti slušalice, a bit će im ponuđena priča na 17 jezika svijeta. 

Aja Sofija će i dalje biti zatvorena za posjetioce u vrijeme molitvi.

(Ajdin B.)

Aja Sofija
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.