3.11.2023. 10:16
0
Objavljena izjava predstavnika EU o BiH u Vijeću sigurnosti UN-a: Evo čime su ozbiljno zabrinuti
FOTO: UN
Olof Skoog, ambasador i šef Delegacije Evropske unije pri Ujedinjenim nacijama, govorio je o dešavanjima u našoj zemlji na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a.

Zemlje kandidati Turska, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Albanija i Republika Moldavija pridružile su se njegovoj izjavi, koju ovim putem prenosimo u cijelosti:

- Pripala mi je čast da se obratim u ime Evropske unije i njenih 27 država članica.

Evropska unija pozdravlja odluku Vijeća sigurnosti kojom je obnovljen mandat Operacije EUFOR Althea, s obzirom na važnu ulogu u podršci vlastima Bosne i Hercegovine u održavanju sigurnog i bezbjednog okruženja. Evropska unija pozdravlja kontinuiranu snažnu podršku Bosne i Hercegovine izvršnom mandatu EUFOR-a Althea i njegovom kontinuiranom prisustvu.

EU još jednom ističe svoju punu i nedvosmislenu opredijeljenost perspektivi članstva Bosne i Hercegovine u EU. Budućnost Bosne i Hercegovine i njenih građana je u Evropskoj uniji. EU će nastaviti jačati i intenzivirati svoj angažman na svim nivoima kako bi podržala političku, ekonomsku i društvenu transformaciju zemlje, uključujući kroz kontinuiranu pomoć temeljenu na opipljivom napretku u oblasti vladavine prava i socioekonomskim reformama, kao i poštivanju vrijednosti, pravila i standarda EU-a od strane Bosne i Hercegovine. Osiguravanje čvrstih i nepovratnih dostignuća u oblastima vladavine prava, ekonomije, funkcionisanja demokratskih institucija i reformi javne uprave i dalje je odlučujuće za ispunjavanje zahtjeva za članstvo u EU i predstavlja dugoročno ulaganje u mir, demokratiju, prosperitet, sigurnost i stabilnost u Evropi.

Evropsko vijeće je u decembru 2022. godine dodijelilo Bosni i Hercegovini status zemlje kandidata za članstvo u EU, uz razumijevanje da se koraci navedeni u preporuci Evropske komisije poduzimaju u cilju jačanja vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, upravljanja migracijama i temeljnih prava. U trenutnom geopolitičkom kontekstu, EU naglašava hitnost da zemlja krene naprijed na svom evropskom putu, prvenstveno kroz ispunjavanje svih 14 ključnih prioriteta za otvaranje pristupnih pregovora sa EU utvrđenih u Mišljenju Komisije po zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU, a koje je usvojilo Vijeće Evropske unije 2019. Evropska unija također poziva sve političke lidere u Bosni i Hercegovini da bez odlaganja provedu obaveze navedene u sporazumu postignutom 12. juna 2022. i hitno finaliziraju ustavnu i izbornu reformu u skladu sa 14 ključnih prioriteta. EU pozdravlja nedavne korake koje je Bosna i Hercegovina poduzela u skladu s ovim očekivanjima i ohrabruje dalji napredak u reformama vezanim za evropski put u narednim mjesecima.

EU je ozbiljno zabrinuta zbog zakona i inicijativa u entitetu Republika Srpska koje su u suprotnosti sa evropskim putem Bosne i Hercegovine, uključujući secesionističku retoriku i dovođenje u pitanje ustavnog poretka zemlje. Izražavamo žaljenje zbog usvajanja zakona u entitetu Republika Srpska o neprimjenjivosti odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u ovom entitetu. Nadalje, žalimo zbog stupanja na snagu izmjena i dopuna Krivičnog zakonika entiteta Republika Srpska, kojima se ponovo uvode krivične sankcije za klevetu. Poštivanje ljudskih prava, sloboda izražavanja, sloboda medija i pluralizam, kao i sloboda djelovanja organizacija civilnog društva, ključni su stubovi demokratskog društva. EU naglašava da je potrebno očuvati suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni subjektivitet Bosne i Hercegovine. Bilo kakvo djelovanje suprotno ovim principima vodi do ozbiljnih posljedica.

EU poziva sve političke aktere u Bosni i Hercegovini da se suzdrže od i odbace bilo kakve provokacije i poteze koji izazivaju podjele, posebno one koji dovode u pitanje suverenitet, jedinstvo i teritorijalni integritet zemlje, te da stanu u kraj veličanju osuđenih ratnih zločinaca i aktivno rade na pomirenju.

Evropska unija ponovo potvrđuje svoju snažnu podršku misiji visokog predstavnika Christiana Schmidta u Bosni i Hercegovini. EU ponavlja svoju nedvosmislenu opredijeljenost za evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje, rekao je Skoog.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.