4.11.2023. 15:23
0
Haos u Narodnoj skupštini RS-a: Šta se radi kada nedostaje ruku
Glavna tema jučer održane sjednice Narodne skupštine RS-a bilo je usvajanje rebalansa budžeta. Međurim, pravi haos je nastao kasnije, kada se glasalo o izboru članova Nezavisnog odbora. Prilikom prvog glasanja, glasao je ukupno 41 zastupnik, što je nedovoljno čak i da su svi bili za.

Naime, za usvajanje bilo kojeg prijedloga potrebna je podrška barem 42 zastupnika. A onda je, prema tvrdnji Nebojše Vukanovića nastupio haos u režiji predsjedavajućeg Nenada Stevandića, koji je završen pozivom onezbjeđenju da izbaci "neposlušne" zastupnike.

- Kad pred kamerama i očima javnosti zloupotrebljavaju glasanje u Narodnoj skupštini Republike Srpske, onda se tek treba zapitati šta vlast radi na biračkim mjestima, kad ostanu sami i gdje su svi članovi kupljenih biračkih odbora njihovi istaknuti članovi. Sinoć se u Skupštini ponavljalo glasanje i neprekidno glasalo dok Stevandić nije iskučio nekako sumnjiva 42 glasa, kako bi se izabrali članovi Nezavisnog odbora.

Na regularnom glasanju bili su samo glasovi 41 poslanika, prijedlog nije dobio dovoljnu podršku, da bi bez ičijeg zahtjeva poslanika niti obrazloženja predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić ponovio glasanje, kršeći Poslovnik, i čekao par minuta da bi se „pojavio“ 42 glas.

Opozicija je burno reagovala, tražila da se poštuje Poslovnik, nastao je pravi haos, a na kraju je Stevandić ponovo zatražio od obezbeđenja da izbaci iz sale opozicione poslanike, kako bi mogao završiti posao koji je naumio, objavio je Vukanović u svom blogu, priloživši video spornog dijela zasijedanja.

Video možete pogledati OVDJE.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.