7.11.2023. 16:56
0
Sociolog o samoubistvu žene u Banjaluci: "Sada smo majku jednog djeteta na jedan grub način linčovali"
Nakon što je, poslije javnog linča, žena u Banjaluci izvršila samoubistvo, sociolog Vladimir Vasić ističe da ni nakon prošlogodišnjeg samoubistva Mladena Dulića, nismo izvukli nijednu pouku.

“Licemjerni smo, drski i bezobrazni. Poslije Mladenovog slučaja smo licemjerno oplakivali žrtvu, glumili smo neki humanizam i neku saosjećajnost. Međutim, mi smo, neodgovorne mase su otjerale tog mladića u smrt. Sada smo majku jednog djeteta, ženu na jedan grub način smo linčovali. Postavlja se pitanje odgovornosti, što pojedinačne što institucionalne”, navodi Vasić za N1 i dodaje da smo odavno pokidali socijalne veze.

U online svijetu, u koji smo sve prenijeli, vlada jedna potpuna anarhija, navodi sociolog:

“Mi samo vidimo kada je smrtni ishod, mnogo je širenja nasilja, govora mržnje, napada po raznim osnovama. Mi samo na kraju vidimo kulminaciju svega toga, kada neko izvrši samoubistvo.”

Vasić ističe još jedan društveni problem. Kako navodi, sve više osoba na destrukciju, odgovara autodestrukcijom.

“To je jedan ozbiljan problem, patološko stanje, o kome u BiH niko ne vodi računa. Imamo neke deklarativne zakone. Imamo Zakon o kleveti, zašto niko nije suspendovao ljude koji su prvo plasirali snimak, koji su drsko vrijeđali tu osobu? Imali smo situaciju kada se za nekog zvaničnika u BiH jedna rečenica kaže, ta osoba je uhapšena sutradan. Neka je tako, ali zašto niko nije uhapšen za ovaj medijski linč koji je osoba pretrpila?”, upitao je.

Nažalost, mišljenja je da će mnogo ovakvih i sličnih slučajeva biti i budućnosti, jer kako navodi, djeca uče po modelu:

“Sjetimo se zločina u Gradačcu, i tu smo imali ljude koji su online podržavali zločin u Gradačcu. Imali smo slučaj u beogradskoj osnovnoj školi, gdje su maloljetnici pravili grupe podrške ubici. Tada je trebalo da se saberemo, ali ništa nismo izvukli pouku. Nećemo ništa izvući ni iz ovog slučaja. Mi u BiH smo se zabavili trivijalnim pitanjima, tuđim problemima, a naši problemi nam kulminiraju na ulici i putem društvenih mreža. To je jedan šamar svima nama”, zaključuje Vasić.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.