9.11.2023. 8:05
0
Nakon silovanja u Velikoj Kladuši: Mještani zabrinuti, roditelji ogorčeni
FOTO: Dnevni Avaz
Ranije osuđivani silovatelj početkom mjeseca uhapšen je u Velikoj Kladuši, te mu je određen pritvor od 30 dana zbog sumnje na novo krivično djelo. Ovaj put ga terete za prisilni odnos sa 19-godišnjim mladićem. To je potreslo cijelu općinu. Građani kažu - nije jednostavno živjeti u takvom okruženju, prenosi BHRT.

Opasnost može vrebati iza svakog ugla. Zna to i Mirela koja ima maloljetnog sina koji će također, kaže, jednog dana napuniti 19 godina. Toliko je imala posljednja žrtva ranije osuđivanog silovatelja i pedofila iz Velike Kladuše koji je pritvoren nakon novog krivičnog djela. Vijest je iznenadila sve u ovoj opštini.

-Nije mi jasno zašto nisu informisali škole, zašto policija nije informisala građane da je takva jedna osoba prisutna u našem gradu nakon izlaska iz pritvora. Imam i ja sina koji će jednog dana imati 19 godina. Svaki dan gledamo te ljude koje ne možemo prepoznati u našem društvu. I žive među nama. Nije baš jednostavno, kaže Mirela Kendić, mještanka Velike Kladuše.

Sadina Hadžalić, mještanka Velike Kladuše kaže da kao majka djeteta od osam godina smatra da tome nije data dovoljna pažnja.

-Općenito, u cijeloj Bosni i Hercegovini, ne samo u Velikoj Kladuši. Trebaju nadležne institucije zauzeti stav, krenuti radikalnije u borbu protiv toga, kazala je ona.

U MUP-u Unsko-sanskog kantona kažu - radi se o njima već poznatom licu. Otkriven je 2010. kada je 14-godišnji učenik ispričao kako ga je zlostavljao trener košarke. Nakon jednomjesečnog pritvora pušten je na slobodu, što je iskoristio za bijeg u Zagreb, a tamo je našao i nove žrtve. U međuvremenu u Velikoj Kladuši su mu demolirali automobil.

-Pripadnici sektora kriminalističke policije o svemu su upoznali postupajućeg tužioca nakon čega su ga lišili slobode osumnjičeno lice nad kojim je zavedena kriminalistička obrada. Također bih napomenuo da je navedeno lice povratnik u izvršenju jer je presudom Suda u Zagrebu 2011. osuđen na kaznu zatvora od 13 godina zbog počinjenja tri djela, kazao je za BHRT Jusuf Mešić, v.d. policijskog komesara MUP-a USK.

Presuđeni pedofili u jednom entitetu mogu raditi s djecom, a u drugom su zakonski spriječeni. Federacija jedina u regiji nema registar osuđenih pedofila čiji bi podaci bili tajni i trajni. Od Zakona koji se čeka najviše bi koristi imale škole i vrtići.

-Raspišu konkurs, prijave se ljudi da određenu poziciju i onda je ona dužna da tu listu kandidata proslijedi FUP-u da vide da li se neko od tih kandidata nalazi u registru. Ako se nalazi, ne može nastaviti. Ovim Zakonom zabranjujemo da se osuđeni pedofili vraćaju u blizinu djece i omladine. 02:13 Obično nakon odslužene kazne zatvora preko 70 posto počionica tih djela vraća se u njihovu blizinu, kaže Lana Prlić, zastupnica u PD PFBiH.

Brojni slučajevi ostanu nedostupni javnosti zbog stida ili drugih razloga, a kaznu koje dobiju počinioci vrlo su male. Na kraju, institucije radite što više kako bismo se posljedicama bavili što manje.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.