9.11.2023. 12:22
0
Financial Times: BiH je jučer bila neočekivani pobjednik
FOTO: Twitter
Finacial Times, govoreći o izvještaju o proširenju Evropske unije, navodi da su preporuke Evropske komisije o otvaranju pregovora s Ukrajinom i Moldavijom bili očekivani.

Oni smatraju da je BiH dobila neočekivanu podršku za napredak ka članstvu u EU.

Krenuti ka članstvu


Prema izvještaju dopisnika FT-a iz Brisela, podrška BiH došla je od članica nekadašnje Austro-Ugarske monarhije, poput Austrije, Hrvatske i Slovenije. Oni ističu da je ova podrška značajno pomogla BiH, zemlji koja je prošla kroz razdoblje rata 90-ih godina, da krene prema članstvu u EU.

Dopisnik Andy Bounds izvještava da je ministrica vanjskih poslova Slovenije, Tanja Fajon, naglasila da je Komisija prepoznala važnost proširenja, posebno nakon snažnih lobiranja Slovenije. Ona ističe da, iako BiH također mora ispuniti određene uslove, proširenje EU će doprinijeti stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu Evrope.

Nisu svi uvjereni

Ipak, nisu svi od 27 članica EU uvjereni u ovaj korak. Prema izvještaju, jedan neimenovani diplomat izražava sumnju govoreći o "malim vratima kroz koja mora proći veliki pas." On naglašava da su Ukrajina i Moldavija ostvarile određeni napredak, dok BiH to nije, ali da je podrška triju članica EU igrala ključnu ulogu.

FT navodi da je glavni problem BiH to što, dok entitet Federacija pokušava da ispuni ciljeve prema članstvu EU, entitet Republika Srpska “flertuje sa Rusijom i prijeti otcjepljenjem”.

Oliver Varhelyi, komesar EU za proširenje i susjedstvo, iz Mađarske, izjavio je da je Milorad Dodik, predsjednik entiteta RS, kočio BiH s secesionističkim izjavama, ali je istovremeno bio konstruktivan u pregovorima za formiranje Vijeća ministara.

(M.Lj.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.