5.5.2024. 20:54
4
Josipović: Negiranje genocida neće pomoći Srbiji da sačuva dostojanstvo, ni Srbija ni Srbi nisu genocidni
FOTO: n1
Ivo Josipović, bišvi predsjendik Srbije, kazao je za magazin Radar da Rezolucija o Srebrenici ne znači da su Srbi genocidan narod.

"Zločin u Srebrenici bio je strašan, dva su ga međunarodna suda, Međunarodni sud pravde i MKSJ proglasili genocidom. Bez obzira na to, bez obzira na deklaraciju koja će vjerovatno biti usvojena, mora biti jasno da niti jedna država i niti jedan narod nisu genocidni.

Nije genocidna ni Srbija ni Srbi kao narod. Genocid su počinile određene osobe, neke su i suđene za taj zločin. Poricanje zločina u Srebrenici i njegove naravi neće pomoći Srbiji da čuva svoje dostojanstvo i ponos. Upravo obratno, sposobnost suočavanja s prošlošću karakteristika je jake i uspješne države, jakog i uspješnog naroda.

Njemačka je najbolji primjer. Odnos službene Hrvatske prema Jasenovcu isto tako. Iako, moram priznati da Hrvatska nije sasvim raščistila s ustašofilijom, iako ona nije dominantna i nije dio službene politike. Ali, politika, nažalost, s njom radi brojne kompromise", rekao je Josipović.

4
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.