18.5.2024. 13:43
0
"Pustio je Cecinu pjesmu 'Lepi grome moj' i krenuli smo u pljačku": Zijad Turković je iz "Radon Plaze" rukovodio "akcijom" zbog alibija
Prije nekoliko dana u Banjaluci se desila prava filmska pljačka, u kojoj je ukradeno čak dva miliona KM od vlasnice mjenjačnice ispred njene porodične kuće.

Pljačka je bila dobro organizovana, te su maskirani razbojnici znali da je riječ o velikom iznosu.

Policija je uhapsila osumnjičenog i to na Aerodromu Sarajevo, a traga za još najmanje deset lica.

Filmadžija otuđio dva miliona

Riječ je o državljanu Gruzije Noi Tvalabešviliju, po profesiji glumcu, iz organizovane kriminalne grupe koja je u našu zemlju došla s namjerom da pljačka mjenjačnice deviza. 

Načelnik Policijske uprave Banjaluka Đurica Vukelić je kazao da isti osumnjičeni nekoliko manjih djela izvršili i na prostoru Federacije BiH.

"Duži vremenski period određeni državljani Gruzije su prisutni na teritoriji BiH, gdje su došli sa namjerom da vrše krivična djela. Na meti su im bila lica koja imaju mjenjačnice. Radi se o međunarodnoj organizovanoj kriminalnoj grupi", rekao je Vukelić. 

Ističe da su svi imali jasno podijeljene uloge i da su pojedinci dovozili vozila u grad koji je meta krivičnog djela. Potom su se avionom ili autobusima vraćali u svoju zemlju, a druge formacije su imale zaduženja da identifikuju i prate žrtve.

"Oni su utvrđivali životne navike žrtava. Ulazili su u mjenjačnice, pratili radnike i vlasnike i utvrđivali na koji način iznose novac. U grupi su bili pojedinci koji su obezbjeđivali stanove i drugu logistiku, ali i pojedinci koji su bili zaduženi za izvršenje krivičnih djela i to bez upotrebe oružja", navodi načelnik.

Govoreći o pljački, kaže da su se osumnjičeni dovezli Seatom do ulice u kojoj je djelo napravljeno, te da su tokom bjekstva se odvezli par ulica dalje, promjenili vozilo i ušli u drugo marke Audi. 

I s njim su prošli par ulica, da bi se Passatom udaljili ka Doboju, gdje je to vozilo i pronađeno.

Za Tvalabešvilija je predložen jednomjesečni pritvor. 

"Pljačka stoljeća" u Hercegovini - zločin bez kazne

U ovom članku ćemo govoriti o velikim razbojništvima koja su se desila u našoj zemlji.

"Pljačka stoljeća", koja se prije nešto manje od 14 godina desila između Širokog Brijega i Gruda, i dan danas nije rasvijetljena.

Usred "bijela" dana, 5. oktobra 2010. godine, razbojnici su napali vozilo zaštitarske kompanije, pokupili vreće s novcem te nestali.

Šta se dešavalo? Konvoj, koji je tog jutra krenuo iz Mostara, prevozio je novac iz trezora UniCredit banke. Pošiljku je, u pratnji petorice zaštitara banjalučke kompanije "Sector security", trebalo dovesti do Imotskog, gdje su ih čekale kolege iz hrvatske zaštitarske kompanije "Sokol Marić". Novac je, kako je najavljeno, u Hrvatsku trebao ući preko graničnog prelaza Gorica – Vinjani Donji, odakle bi ga zaštitari hrvatske kompanije transportirali do trezora Zagrebačke banke, u Zagrebu. 

Prijetili raketnim bacačem

Ipak, novac nije stigao na odredište. Negdje na pola puta, od Širokog Brijega do Gruda, u 10:45 sati, na regionalnoj cesti Privalj – Grude R420, u mjestu Dužice, zaštitarsko vozilo su presreli pljačkaši, naoružani puškama i raketnim bacačem. Ispred transportera i putničkog vozila sa zaštitarima, koje je bilo u pratnji, ispriječio se Fiat Ducato, a iza konvoja cestu je blokirao Crysler.

Iz vozila su izašla četiri maskirana pljačkaša, naoružana puškama i zoljom. Naredili su zaštitarima da izađu iz vozila. Zaprijetili su da će, blindirani kombi, uništiti plastičnim eksplozivom i raketnim bacačem te im je vozač, u strahu, otvorio trezor u kojem se nalazila 21 vreća puna papirnih novčanica te još 33 vreće s kovanicama.

Ipak, pljačkaši su kovanice ostavili, te su se itekako zadovoljili vrećema sa papirnim novčanicama u iznosu od preko 3,6 miliona eura, plus su i iz pratećeg vozila otuđili vreće sa 150 hiljada KM. 

Nakon pljačke, počinioci su automobile koje su im poslužili za blokadu polili zapaljivom tečnošću i zapalili. 

Dužice pljačka Grude Široki Brijeg

"Plijen" su ubacili u automobil marke Hyundai, s kojim su potom pobjegli u nepoznatom pravcu. To je vozilo, također,  kasnije pronađeno zapaljeno, u mjestu Rasno kod Širokoga Brijega, no pljačkašima, kao ni milionima eura nije bilo ni traga ni glasa. 

Prema pisanju Večernjeg lista, i pored imena potencijalnih osumnjičenih, do konkretnih imena krivaca niti višegodišnja istraga nije dovela. Teret odgovornosti, za filmsku pljačku miliona, kod Širokog Brijega, pokušao se prebaciti na bankare i zaštitare.

Bila je podignuta optužnica protiv trojice bankara UniCredit banke, Tomislava Matijevića, voditelja Centralnog trezora te banke, Fabijana Bakovića, voditelja poslovnice UniCredit banke u Livnu i Miljenka Brekala, blagajnika u Centralnom trezoru UniCredit banke te zaštitara, Mate Karamatića, vođe tima za prevoz vrijednosnih pošiljaka firme "Sektor Security" Banja Luka. 

Oni su se teretili za "pomaganje u razbojništvu i nesavjestan rad u službi", no Kantonalni sud u Širokom Brijegu je, 9. januara 2015. godine, donio oslobađajuću presudu za svu četvoricu, što je šest mjeseci kasnije, potvrdio i Vrhovnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine.

Skoro pa ista pljačka

Zanimljivo je da se slična pljačka dogodila i godinu dana ranije nad novcem iste banke sa istom zaštitarskom firmom, te na isti "fazon".

U Kruševu, južno od Mostara, uz prijetnju zoljom je opljačkan blindirani kombi "Sector Securityja" koji je prevozio novac za isplatu penzija.

Pljačka se dogodila u trenutku kada su zaštitari novac, iz blindiranog vozila, prebacivali u poštu, u Kruševu. Krađa je bila teško oko 750.000 KM UniCredit banke.

Pljačka novca Privredne banke

Velika pljačka "vrijedna" 2,2 miliona eura se desila u Sarajevu 29. juna 2006. godine, u  naselju Nedžarići, kada je otuđen novac Privredne banke koji je prevožen na sarajevski aerodom.

Zbog ovog djela Kantonalni sud u Sarajevu osudio Anđela Veljančića na deset godina. 

Sudsko vijeće je utvrdilo da je Veljančić, u Aleji Bosne Srebrene, zajedno s više nepoznatih osoba obučenih u uniforme sarajevske policije s fantomkama na glavi, zaustavio blindirani kombi Agencije za zaštitu ljudi i imovine "Cipos" i Fiat Punto, koji je bio u pratnji ovog vozila.

"Uz upotrebu automatskih pušaka i pištolja fizički su savladali i razoružali zaštitare i naredili im da sjednu u zadnji dio blindiranog vozila, a zatim ih odvezli na područje Istočnog Sarajeva, gdje su ponovo uz upotrebu oružja naredili zaštitarima da otvore pretinac u vozilu u kojem se nalazio novac, te zatim uzeli 2,2 miliona eura iz tog vozila", navedeno je u presudi.

Veljančić je pričao kako je u ovoj pljački učestvovao i Darko Elez.

Nakon što je prihvatio "ulogu" svjedoka saradnika u predmetu "Lutka", otkrio je brojne detalje pljački i ubistava u kojima je i sam učestvovao, pa je jedne prilike pričao kako su uz Cecinu pjesmu krenuli u pljačku Privredne banke. 

"Preko supruge jednog prijatelja, koja je radila u agenciji za obezbjeđenje, dobili smo informaciju kada će blindirano vozilo sa novcem krenuti ka sarajevskom aerodromu. Naoružani smo krenuli iz jedne garaže, obukli smo policijske uniforme i dobili motore od čovjeka zaposlenog u tajnoj policiji. Pred samu pljačku u garažu je ušao Elez, u šorcu, sa onim mršavim nogama. Nije mario da li će negdje iza njega ostati negdje dlaka, neki trag…Zazvonio mu je telefon, javljenu mu je da krenemo. Sjeli smo u auto, on je pustio Cecinu pesmu 'Lepi grome moj' i krenuli smo u pljačku", ispričao je Veljančić na sudu.

Pljačka Cargo centra 

Pljačka Cargo centra Aerodroma Sarajevo iz decembra 2007. godine, također je jedna od najvećih u našoj zemlji.

Desila se kada su četri lica, obučeni u uniforme Državne agencija za istrage i zaštitu (SIPA), uz prijetnju oružjem, iznijeli vrijednosnu pošiljku s 2,5 miliona KM ABS banke, koja je trebala biti transportovana u Credit Suisse Zurich banku u Švicarskoj.

Lice koje je označeno kao organizator i mozak ove filmske pljačke je Zijad Zika Turković, a počionioci su bili iz Srbije. Prema medijskim pisanjima, Turković je rukovodio "akcijom" iz hotela Radon Plaza, kako bi imao i alibi.

Njemu je 2015. godine izrečena kazna u trajanju od 40 godina, između ostalog, po optužnici i za pljačku Cargo centra.

Zanimljiva je iskaz svjedoka-pokajnika, Mirze Drinića, koji je u svjedočenju kazao da je posudio jednu motorolu Turkoviću, te da mu je nije vratio sve do pljačke Cargo centra, te da je posumnjao da je to Turković učinio, ali da nije prijavio policiji jer se bojao za svoj život: "Zika je takav. Danas grli, ljubi – sutra puca".




0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.