16.11.2023. 14:31
0
Pripadnici Granične policije BiH spriječili krijumčarenje 74 strana državljana: Među migrantima 30 djece
FOTO: ilustracija
Pripadnici Jedinice Granične policije (GP) BiH Velika Kladuša u četvrtak su spriječili krijumčarenje 71 stranog državljanina u graničnom pojasu na području Velike Kladuše.

Krijumčarenje je otkriveno u mjestu Komesarac, gdje su zatečena dva kombija bez registracijskih oznaka. Vozilima su upravljali državljanin Bosne i Hercegovine D. P. (2002.) i državljanin Republike Hrvatske V. K. (1987.), navodi se u saopćenju Granične policije BiH.

Strani državljani nisu posjedovali identifikacijske dokumente, a u Upitnicima za migrante su izjavili da dolaze iz Iraka (41), Republike Turske (19), Nepala (6), Afganistana (4) i Šri Lanke (1). Među krijumčarenim migrantima je i 30 djece.

O događaju je obaviješten dežurni tužilac Tužilaštva BiH, prema čijem su nalogu osumnjičeni uhapšeni.

Dan ranije, 15. novembra, pripadnici Jedinice GP BiH Izačić su na Međunarodnom graničnom prijelazu Izačić, na drugoj liniji graničnih provjera, spriječili krijumčarenje trojice državljana Republike Gambije.

"Otkriveni su u putničkom motornom vozilu BMW, nacionalnih oznaka Velike Britanije i to u prtljažniku i na zadnjem sjedištu vozila prekriveni odjevnim predmetima. U vezu s ovim krijumčarenjem dovode se vozač i suvozač koji su državljani Kraljevine Španije. Prema naredbi dežurnog tužioca Tužilaštva BiH, državljani Španije su uhapšeni i uz Izvještaj o počinjenom kaznenom djelu krijumčarenja osoba, predati Tužilaštvu BiH", potvrđeno je iz GP BiH.

Vozilo i drugi dokazni materijali su privremeno oduzeti, dok su državljani Gambije predati pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH na daljnje postupanje.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.