28.11.2023. 11:35
0
Generalni sekretar NATO-a Stoltenberg: "U BiH smo vidjeli povećane tenzije i zapaljivu retoriku"
FOTO: AP
Generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg obratio se medijima prije početka sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a koji će se u narednim danima održavati u Briselu.

Tim povodom, Stoltenberg je naglasio kako će ministri na sjednici razgovarati o situaciji na Bliskom istoku, Africi, ali i u Evropi, naročito u Ukrajini i području Zapadnog Balkana.

- U Ukrajini vidimo intenzivne borbe na prvoj liniji i nove napade dronovima na ukrajinske gradove. Moramo biti spremni za nove borbe i raketne napade na ukrajinske gradove. Osposobili smo centar u Rumuniji za obuku pilota na F-16 avionima. Saveznici rade mnogo toga i očekujemo na ovim sastancima da ćemo još jednom naglasiti podršku Ukrajini - rekao je Stoltenberg.

Poručio je i kako očekuje da će sjednica u Briselu potvrditi posvećenost saveznika Ukrajini.

- Ono što smo vidjeli jeste da je posvećenost i spremnost ukrajinskih snaga iznenadila cijeli svijet. Ukrajina je bila spremna oduprijeti se ruskim snagama na početku rata. Ovo pokazuje vještine i kapacitet ukrajinskih oružanih snaga - rekao je generalni sekretar.

U razgovoru s medijima, Stoltenberg se osvrnuo i na situaciju na zapadnom Balkanu te je naglasio kako je ova regija i dalje fokus NATO-a.

- Vratio sam se iz posjete Bosni i Hercegovini i drugim zemljama zapadnog Balkana. Ono što smo vidjeli tamo jeste da su tenzije povećane. Vidjeli smo povećane tenzije i zapaljivu retoriku u BiH kao i na Kosovu gdje su napadnute mirovne snage NATO-a. Moramo i dalje držati fokus na zapadnom Balkanu. NATO će učiniti sve što je potrebno da osigura stabilnost regije jer je to važno ne samo za Zapadni Balkan već i za cijelu Evropu i NATO - naglasio je Stoltenberg.

Na kraju, govorio je i o ulasku Švedske u NATO.

- Očekujem da se procedura za Švedsku okonča što je prije moguće. To će biti dobro za sve, za NATO, Švedsku, ali i za Tursku. Turska ima legitimne sigurnosne brige koje se tiču terorizma - zaključio je Stoltenberg.


(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.