30.11.2023. 17:36
0
Konaković u Skoplju: Protekla događanja dovode u pitanje sposobnost OSCE-a
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković danas učestvuje u radu 30. Ministarskog vijeća OSCE-a u Skoplju, prenosi BHRT.

Tokom prve plenarne sjednice Ministarskog vijeća OSCE-a ministar Konaković obratio se prisutnima i u svom govoru naveo da su protekla događanja počela dovoditi u pitanje sposobnost OSCE-a da učinkovito rješava zajedničke sigurnosne probleme i da se organizacija nalazi na raskrsnici, a da samo obnovljena predanost temeljnim načelima je imperativ koji jača uporišta, stabilnost i dijalog u međunarodnom okruženju.

Dodao je da predanost Organizaciji ne može ostati samo deklarativna i mora biti popraćena stvarnom podrškom njenom mandatu i radu, te da se trebaju pronaći diplomatska rješenja temeljena na dijalogu kako bi se spriječila daljnja eskalacija bilo kakvih sukoba.

Ministar Konaković je iskoristio priliku da izrazi priznanje predsjedavajućem OSCE-a ministru vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujaru Osmaniju za profesionalizam i naporan rad tokom cijele 2023. godine, ali posebno za napore koji su uloženi kako bi se prevazišli izazovi sa kojima se organizacija susrela.

Pozvao je sve države članice OSCE-a na usvajanje budžeta bez ikakvog odgađanja, a u skladu s prijedlogom Predsjedavajućeg, kao i na postizanje konsenzusa o četiri najviša upravljačka mjesta u OSCE-u. 

Tokom zasjedanja potpisana je Zajednička izjava o borbi protiv korupcije. 

Ministar Konaković kazao je da je korupcija internacionalno pitanje, te da je ovaj problem društveni izazov koji zahtijeva sveobuhvatan i trajan odgovor. Istakao je i da je opredijeljenost Bosne i Hercegovine regionalna saradnja i zajednički rad kao i da je jačanje prevencije korupcije i borba protiv organiziranog kriminala jedan od ključnih prioriteta na putu Bosne i Hercegovine prema Europskoj uniji. 

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.