12.12.2023. 11:25
1
Stranka za BiH postavila pitanje Vladi KS: 'Bitnije vam je Šćepan Polje od zdravlja građana'
Kantonalno vijeće Stranke za BiH KS postavilo je javno pitanje Vladi KS: Kada namjeravate riješiti problem zagađenja zraka u Kantonu Sarajevo na način kako je to nekadašnji opozicioni političar Edin Forto obećao građanima ovog Kantona?

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti: 

"Da Vas podsjetimo, prije pet godina Naša stranka je obećala da će kada preuzmu vlast u Kantonu Sarajevo prvo što će riješiti jeste problem zagađenja zraka i tada, a i kasnije tadašnji Premijer Forto izjavi:

"Ono što mogu reći je da će sigurno biti mjere koje će biti proaktivne"

"Također, jedna od mjera koje su nam potrebne je stalni i puno kvalitetniji nastup prema javnosti, prema građanima, prema institucijama, prema školama... Ljudi su neobaviješteni“

„Naša stranka je u vezi s ovim problemom kao opozicija bila najglasnija".

Sada, kada čitate ove izjave, iste izgledaju stupidne, ali ono što je urađeno po pitanju zraka u Sarajevu je razarajuće do te mjere da će ova zima biti sa najvećim posljedicama po zdravlje naših sugrađana. I danas smo neobavješteni, sasvim sigurno, ali na svaki način osjetimo ovaj zagađeni zrak.

Upravljajući ovim procesima uspješno je oborena potrošnja prirodnog gasa u KS, iako nikad veći broj setova za gas nije bio u Kantonu Sarajevo. Sarajevogas, kao najveća energetska kompanija, je doveden u takvo stanje da kreativnim rješenjima iz finansija mora rješavati svoj poslovni rezultat ili će morati objaviti da su poslovali sa gubitkom. 125 mil. Sm3 isporučenog gasa u KS za 2023. godini nije dovoljna količina gasa koja bi obezbjedila pozitivno poslovanje, osim preko "uspješnih" računovodstvenih kreacija.

Vlada KS je omogućila da taj kadrovski potencijal iz Sarajevogasa sada vodi procese u Ministarstvu finansija i kreira budžet istog. Sigurno ćemo i ovdje vidjeti "uspješne" rezultate, a krenut će od procjene valutnog rizika Kantona za koji evo i nakon mjesec dana, ove vlade, nismo čuli gdje su ti rizici i kako će se riješiti ukoliko ih ima.

Kadrovska politika Vlade KS je isto tako "uspješni" dio priče, obzirom na 60 intervencija za jedan dan u Hitnoj pomoći iz razloga padova na ledu, a pritom v.d. direktor preduzeća RAD-a nije nadležan ni za Kobilju Glavu, ni za centar grada, jer posipni materijal je naučna fantastika za ovo preduzeće. Naučna fantastika je i tzv. mokri postupak koji je propisan u mjerama prilikom enormne zagađenosti zraka.

Pričati dalje o kadroviranju Vlade KS je suvislo, jer kako objasniti Premijeru da su mu gotovi svi direktori i izvršni direktori kantonalnih preduzeća u sukobu sa zakonom i da više vole da imaju Iphone, nego da rješavaju probleme građana.

Nadležni ministar šuti, Premijer šuti, Vlada šuti o svemu ovome i jedino gdje reaguju je pitanje subvencija za mlade, jer evidentno imaju problem. Problem nije zagađen zrak, problem nisu mjere koje se ne provode, problem nije led po gradu, već su problem subvencije za mlade. Puno im je valjda mladih ili su i oni trebali otići iz Kantona/države.

Poštovana Vlado, obezbjedili ste sebi "maga" ekonomske znanosti na čelu ministarstva finansija pa sada uberite te plodove na isti način kako ih je ubrao Sarajevogas. Sramotno je da se uopće postavlja pitanje subvencija za stambeno rješavanje mladih, jer sve ste znali i sve je bilo dogovoreno.

Omogućite da svi mladi koji su aplicirali dobiju ove subvencije, a na rješavanje ostalih obećanja od prije pet godina čekat ćemo još godinama i to je ono sa čin morate upoznati naše sugrađane.

Izgleda, bitnije je Šćepan Polje od zdravlja građana u Kantonu Sarajevo", navodi se u saopćenju kolje je potpisao predsjednik KV Stranke za BiH Almir Bečarević.

(Ajdin B.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.