15.12.2023. 13:37
0
Dodik: Ukrajina i Moldavija mogu a BiH ne može, ponižavaju nas, to vrijeđa zdrav razum
Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske rekao je da je odluka Evropskog savjeta da otvori pristupne pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom, ali ne i sa BiH vrijeđanje zdravog razuma i potpuno obesmišljavanje svih napora u vezi sa djelovanjem BiH na putu ka EU.

Dodik je u izjavi za Srnu naglasio da je očigledno da Evropa više nije što je bila, te da su na sceni dvostruki kriterijumi i devastacija svega onoga što se nekada zvalo evropskim vrijednostima.

- Paradoks je da Ukrajina ne ispunjava nijedan kriterijum, ali je zahvaljujući upravo politici dvostrukih standarda i pristrasnosti većine zemalja članica EU dobila mogućnost za otvaranje pristupnih pregovora. Vidimo da su svi pokušavali da objasne, bolje reći opravdaju svoju odluku, ali tu nema nikakvog razumnog objašnjenja. Odluka je krajnje ponižavajuću za BiH i sve nas koji smo razumjeli i pokušali da radimo na evropskom putu, naglasio je Dodik.

Navodeći da je ova odluka posebno sramna imajući u vidu činjenicu da Ukrajina nije ni teritorijalno cjelovita, niti je stabilna, Dodik je rekao da je očigledno da Evropa poslije ovoga definitivno više ne može da bude ista i ne može se hvaliti time da je održala sve svoje vrijednosti i stavove na koje se stalno poziva.

- Mi iz Republike Srpske davno smo rekli da evropski put nije sporan, niti ga dovodimo u pitanje, ali da se na tom putu mora poštovati Ustav BiH, mehanizam koordinacije i da Srpska bude vidljiva. Takođe, sve odluke moraju da budu rezultat dogovora domaćih izabranih političara, a ne stranaca. Isto tako, svjesni smo da BiH sa OHR, samozvanim Kristijanom Šmitom, stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH ne može u Evropu, ali to su stvari o kojima naši partneri ne žele da razgovaraju i te stvari pokušavaju da ‘gurnu pod tepih‘, što jasno govori ko je za EU, a ko nije, naglasio je predsjednik Republike Srpske.

Na pitanje da prokomentariše izjavu šefa Delegacije EU Johanna Sattlera o potrebi da se smanji ruski uticaj u BiH, Dodik je rekao za Srnu da poslije jučerašnje odluke u Briselu smatra baš suprotno - da treba još više sarađivati sa Ruskom Federacijom, a ne manje.

- Ukrajina i Moldavija su se, inače, prema Sattleru, onda riješile ruskog uticaja. U ovoj prvoj Rusija kontroliše ‘samo‘ 25 odsto teritorije, a u ovoj drugoj Pridnjestrovlje je samo ruska enklava. Ali to očigledno nije nikakav uticaj, pogotovo ne maligni, naglasio je Dodik.

Na stranu još i to, rekao je Dodik, što je do početka rata Ukrajina slovila za najkorumpiraniju državu u Evropi, a pojam pravne države je nepoznat termin u Moldaviji, ipak, standardi su standardi, "evropski", a njih BiH još nije dostigla.

On je naveo da su lideri zemalja, prijatelja BiH, Austrije, Italije, Slovenije, Mađarske, Hrvatske i drugih ukazivali na napredak BiH i potrebu otvaranja pregovaračkog procesa, ali uzalud.

- Možda su ovi drugi bili u dilemi s kim treba pregovarati, sa institucijama BiH ili sa OHR-om? Istine radi, radili su i jedni i drugi. Prije svih Željko Komšić i lažni visoki predstavnik Christian Schmidt. Samo dan prije odlučivanja u Briselu, Komšić je govorio o BiH kako o njoj ne govore ni najveći protivnici njenog članstva u EU, ali niko u Federaciji nije reagovao i osudio njegovu direktnu agitaciju da BiH ne dobije pregovarački status. U isto vrijeme tu destinaciju, Brisel, posjetio je i Schmidt koji se, kako su mi prenijeli tamošnji izvori, iz petnih žila trudio da vrata čekaonice za EU ostanu zatvorena za BiH još neko vrijeme. Da li su u pitanju standardi ili kombinatorika, šta su ciljevi? Uprkos svemu tome, moram naglasiti da je vidljivo da je BiH počela realizaciju 14 prioriteta i ne znam zašto se onda čeka mart naredne godine, rekao je Dodik.

On je upitao da nije možda posrijedi scenario da se Trojka demorališe, da izgubi motiv, da odustane od dogovora unutar BiH, pa da se onda "u martu pojavi lažni Schmidt kao spasilac sa nametanjem zakona o državnoj imovini i izbornog zakona".

- Prvi na štetu Srba, drugi na štetu Hrvata, a u kompletu na štetu BiH i još, usput, ako je moguće eliminisati Milorada Dodika. I eto početka pregovora kao lijek za smirenje, ali taj film neće gledati. Meni je fascinantna upornost da se od BiH napravi ono što ona nikada nije bila i što nikada ne može biti. Spisak država koje su unesrećene u nastojanju da ih stranci ‘usreće‘ duži je od spiska stanara u višespratnici. Želim da vjerujem da se BiH neće naći na njemu. Mart nije daleko. Vidjeće se brzo šta se iza brda valja. Ali, ništa od tog posla. Džaba im planovi i namjere. Da ne bude da nisam rekao, na vrijeme, poručio je Dodik.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.