23.12.2023. 9:28
0
U toku rekonstrukcija Klinike za psihijatriju UKC Tuzla: Povećan broj djece kojima je neophodna stručna pomoć
Nakon slučaja u Lukavcu, kada je učenik iz vatrenog oružja ranio nastavnika, ubrzane su aktivnosti na osiguranju smještaja za maloljetnike sa psihičkim tegobama u Tuzli. Rekonstrukcija Odjela na Klinici za psihijatriju je u toku, a uposlenici navode da se bilježi i povećanje djece, kojim je neophodna stručna pomoć.

U Odjeljenju za dječiju i adolescentu pshihijatriju je ove godine zabilježeno oko 1100 pregleda, čime je oboren rekord iz predpandemijske 2019.

„Djeca i mladi najviše se javljaju upravo zbog poremećaja u ponašanju, emocijama, različitim anksioznim stanjima, smetnje u razvoju govora kod mlađe djece, autistični spektar, neurorazvojni tip poremećaja“, kaže Nermina Kravić sa Odjeljenja za dječiju i adolescentnu psihijatriju UKC-a Tuzla.

Mladi traže pomoć i zbog ovisnosti, zlostavljanja putem interneta i slično, a dugogodišnjoj borbi za smještajne kapacitete bi mogao doći kraj. Nakon što je Vlada Tuzlanskog kantona obezbijedila novčana sredstva, u Odjelu za dječiju i adolescentnu psihijatriju će u prvoj fazi biti obezbijeđeno pet kreveta. Radovi su u toku i uposlenici očekuju da bi sve trebalo biti okončano za nekoliko mjeseci.

„Jer smiještati maloljetnu osobu na odjeljenje sa odraslim pacijentima nije ni zakonski dobro, vrlo je stresno. Mi smo imali par situacija kada se to morali hitno napraviti, što je zaista stresno bilo i za to dijete i za porodicu njegovu“, ističe Kravić.

U novim prostorijama biće dvije bolesničke sobe, soba za opservaciju, trpezarija, kuhinja i svi ostali prateći sadržaji.

„Mi imamo tu i pacijente koji se upućuju sa drugog područja, pogotovo iz Posavskog kantona i Brčko distrikta“, navodi ministar zdravstva Tuzlanskog kantona Dušanka Bećirović.

S obzirom na to da trenutno nema dovoljno educiranog kadra, nadležni navode da je u planu prijem.

„Nakon prijema uslijediće edukacija za koju mi već dogovaramo sa vrsnim stručnjacima iz Evrope na segmentu dječije i adolescentne psihijatrije“, kazala je načelnica Klinike za psihijatriju UKC-a Tuzla Nerminka Aljukić.

Prepreka za realizaciju druge faze je atelje pokojnog umjetnika na drugom spratu i nadležni se nadaju da će to biti izmješteno u narednoj godini. Projekat rekonstrukcije Odjela je pokrenut još 2014. godine. Od tada je otvoren Fond u koji je vlast Brčko distrikta uplatila značajne iznose, a na poteze kantonalne vlasti se godinama čekalo, piše BHRT.



(Ajdin B.)

UKC Tuzla
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.