23.12.2023. 11:49
0
SDA: Tužilaštvo i Sud BiH su saučesnici u pomaganju ratnim zločincima da pobjegnu iz BiH
Presuđeni za zločine u prijedorskom naselju Zecovi, koji su okvalifikovanu kao zločini protiv čovječnosti, pobjegli su iz Bosne i Hercegovine u Srbiju, a taj bijeg im je omogućilo bh. pravosuđe, saopćila je SDA.

- Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i Sud BiH su saučesnici u pomaganju ratnim zločincima da izbjegnu suočavanje s pravdom, jer nisu poduzeli ništa od onoga što su morali kako bi se osiguralo da se ne desi bijeg osuđenih, na šta su uporno upozoravala udruženja žrtava.

Sličan scenarij se očigledno sprema i u slučaju optuženih za ubistvo 800 Bošnjaka u Zvorniku, koji su nakon privođenja pušteni na slobodu uz zaštitne mjere. Ove mjere, uzimajući u obzir ranija iskustva, neće ih spriječiti da pobjegnu u Srbiju. Dok omogućavaju da ratni zločinci bježe, Tužilaštvo i Sud BiH se bave hapšenjem i pritvaranjem predsjednika Suda BiH, koji je očigledno imao jake razloge da ne vjeruje mnogima koji sjede u ovoj časnoj instituciji - istakli su iz SDA i dodali:

- Ne znamo šta će utvrditi istraga u vezi sa hapšenjima predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca i bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmana Mehmadagića, ali je bjelodano jasno da funkcije u bh. pravosuđu obavlja značajan broj nečasnih i nedostojnih sudija i tužilaca, koji umjesto što istražuju i sude zaslužuju da budu istraženi i suđeni. Najočitiji primjer je bivši predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija i njegova afera "Potkivanje", koji je zaslužio da bude praćen, provjeravan i dokumentovan, a zatim i osuđen od pravosuđa čiji je obraz ukaljao. Javnost koja je vidjela sramotan snimak iz afere "Potkivanje", svjedočila je da njen glavni akter Tegeltija nije snosio nikakve posljedice, a da su optuženi oni koji su aferu otkrili.

Iz SDA ističu da osobe poput Tegeltije očigledno imaju zaštitu ovakvog pravosuđa, "koje istovremeno progoni i disciplinuje časne sudije poput Branka Perića, i patriote koji su časno obavljali svoj posao poput Osmana Mehmedagića".

- Ovakvo pravosuđe, koje je postalo alat za političke obračune, koje štiti nečasne sudije i tužioce, koje se češće bavi medijskim spektaklom nego stvarnim provođenjem zakona i pravde, koje pomaže ratnim zločincima da pobjegnu - mora biti temeljito reformisano - zaključuju iz SDA.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.