29.12.2023. 20:38
1
Advokat Oruč o odluci Suda i nelegalnoj smjeni NO KCUS-a: Je li smjena prof. dr. Izetbegović ništavna?
Da li su eventualne odluke Nadzornog odbora (NO) Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), kojeg je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine imenovala 4. oktobra, ništavne nakon što je Kantonalni sud u Sarajevu naložio da se stari, nelegalno smijenjeni NO, vrati na dužnost? Da li i Upravni odbor (UO) čeka ista sudbina?

Ovo su pitanja koja se nameću nakon što je Sud donio rješenje kojim se Vladi FBiH i premijeru Nerminu Nikšiću nalaže da u roku od 15 dana sve vrate u prvobitno stanje prije 4. oktobra, kada su na sjednici Vlade na premijerov prijedlog, smjenili dotadašnje članove Nadzornog i Upravnog odbora i imenovali nove. Uradili su to mimo zakona i Statuta KCUS-a, potvrdo je Sud. Osim smjenjenih članova Nadornog odbora, tačnije Izmira Hadžiavdića, očitovanje od Suda su tražili i smjenjeni članovi Upravnog odbora.

Odluka suda po zahtjevu smjenjenih članova UO, barem koliko je poznato javnosti, još nije donesena. Međutim, Nadzorni i Upravni odbor se imenuju i razrješavaju po istim pravilima, pa se može očekivati, pretpostaviti, ista odluka Suda.

Ako isti princip i pravno tumačenje vrijedi i za Upravni odbor, znači li to da je odluka Upravnog odbora KCUS-a o smjeni generalne direktorice prof. dr. Sebije Izetbegović ništavna te da je i imenovanje novog direktora KCUS-a prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića ništavno? Advokat Esad Oruč za Faktor je dao osvrt na ova pitanja, odluke Vlade i odluke Kantonalnog suda u Sarajevu.

- Posljednjom odlukom Kantonalnog suda u Sarajevu samo su potvrđene već ranije iznesene tvrdnje da je Vlada FBiH nezakonito donosila odluke koje se odnose na smjenu i imenovanje Nadzornog i Upravnog odbora KCUS-a. To znači i da odluke Upravnog odbora o smjeni prof. Izetbegović sa pozicije generalne direktorice ne mogu proizvoditi pravno dejstvo, jer ih je donijelo nezakonito formirano tijelo.

Nejasno je zašto se Vlada FBiH odlučila u potpunosti zanemariti zakonske procedure i sada faktički sve vratiti na početak, ali bi usljed ovakvog postupanja nadležni trebali snositi odgovornost.

U svakom slučaju, zbog identičnih propusta i argumenata koje je Kantonalni sud usvojio, podnesena je i tužba kojom se traži poništenje odluke o smjeni generalne direktorice - pojasnio je advokat Oruč, piše Faktor.

 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.