11.1.2024. 18:49
1
"Nismo se mogli miješati u sudsku odluku": Ministarstvo pravde BiH potvrdilo da će monstruozni ubica Zemunskog klana zatvorsku kaznu nastaviti služiti u našoj zemlji
Nakon što je Raport sinoć objavio šokantnu informaciju da će jedan od najmonstruoznijih ubica Zemunskog klana biti isporučen iz Španije u BiH za nastavak izdržavanja kazne, priča je dobila potvrdu.

Radi se o Siniši Petriću Zenici koji izdržava kaznu u Španiji, a tražio je da ostatak kazne odleži u BiH. I to mu je odobreno od Okružnog suda u Banjoj Luci, pa će tako 17. januara sletjeti u Sarajevo i biti prebačen u KPZ Foča.

Ova informacija izazvala je nevjericu i šok u policijskim i obavještajnim agencijama, obzirom da se radi o zloglasnom ubici koji je desna ruka Luke Bojovića, mafijaša iz Srbije.

Isti medij je poslao upit Ministarstvu pravde BiH s pitanjem da li su oni učestvovali u ovom 'transferu'. Potvrdili su njihovo pisanje.

- Po molbi za transfer Okružnog suda u Banja Luci osuđenog Siniše Petrića, državljanina BiH, Ministarstvo pravde Kraljevine Španjolske je, sukladno odredbama Europske konvencije o transferu osuđenih osoba, dostavilo dokumentaciju u svrhu priznanja španjolske presude i transfera osuđenoga u Bosnu i Hercegovinu s ciljem daljeg izdržavanja kazne zatvora izrečene u Kraljevini Španjolskoj.

Presudom Okružnog suda u Banja Luci broj: 11 0 K 025897 19 Kv-p od 11.02.2020. godine, priznata je presuda 3. Odjela kaznenog vijeća Nacionalnog suda Španjolske broj: 00032/2014 od 22.12.2014. godine i osuđenom je izrečena jedistvena kazna zatvora u trajanju od 14 godina, s tim da izvršenje preostalog dijela izrečene zatvorske kazne nastupa 2027. godine - navode iz Ministarstva.

Oni dalje navode da je Petrić bio nedostupan nadležnim tijelima Republike Srbije, pravosudna tijela te države su zamolnicom zatražila preuzimanje izvršenja kazne zatvora u trajanju od 15 godina, izrečene presudom Okružnog suda u Subotici od 30.07.2007. godine, zbog počinjenih više kaznenih djela „teški slučajevi razbojničke krađe i razbojništva, nedozvoljeno držanje i nošenje oružja".

- Pa je Okružni sud u Banjaluci presudom broj: 11 0 K 025897 23 kv 2 od 01.02.2023. godine preuzeo izvršenje navedene kazne zatvora i izrekao jedinstvenu kaznu zatvora Siniši Petriću u trajanju od 15 godina.

Dakle, nakon što osuđeni Siniša Petrić izdrži kaznu zatvora po navedenoj presudi Okružnog suda u Banja Luci, kojom je preuzeto izvršenje kazne zatvora izrečene u Kraljevini Španjolskoj, isti će nastaviti sa izdržavanjem zatvorske kazne u trajanju od 15 godina po navedenoj presudi Okružnog suda u Banja Luci, kojom je preuzeto izvršenje kazne zatvora izrečene u Republici Srbiji - naveli su.

Međutim, oni navode da nisu upoznati u kojoj će zatvorskoj ustanovići Petrić biti.

"Jer je to pitanje vezano za sud koji vrši upućivanje osuđenika na izdržavanje izvršenja kazne zatvora".

Pitanje je i zašto je Okružni sud u Banjoj Luci uopće priznao odluku španskog suda oni navode da je riječ o pitanju 'koje spada u nadležnost odgovarajućih pravosudnih tijela u Bosni i Hercegovini, a u čiji se rad Ministarstvo pravde BiH, kao izvršno tijelo vlasti, ni u kojem slučaju ne može miješati'.

- Jer svaki sud odlučuje o svojoj stvarnoj i mjesnoj nadležnosti, te, ukoliko nije nadležan, dužan je, sukladno zakonu, predmet proslijediti nadležnom sudu na postupanje - naveli su za Raport.

 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.