25.1.2024. 20:12
0
Mešalić: Vjerovatno će Čović i Nikšić dogovoriti raspodjelu budžeta sa Trojkom iza paravana
O tome je li usvojeni budžet koji iznosi skoro 7 i po milijardi maraka razvojni, transparentan, te vode li se sjednice u skladu s Poslovnikom, govorili su delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije Muamer Zukić i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Mahir Mešalić, u emisiji ‘7PLUS’ Hayat TV.

Dobili smo 8 sati prije sjednice da pregledamo 267 stranica budžeta. Ne vjerujem da je i jedan zastupnik uspio stići da pregleda budžet. Nije razvojni. Neće doći do značajnijih povećanja socijalnih davanja iako to oni najavljuju. Nisu naveli budžetske stavke gdje će se transparentno trošiti taj novac. Vjerovatno će Čović i Nikšić dogovoriti tu raspodjelu sa Trojkom iza paravana javnosti. KBC Mostar je dobijao po 7 miliona KM, a UKC Tuzla 500 hiljada KM. Sve što se radi, radi se po uputstvima HDZ-a. To smo vidjeli i na prošlom budžetu – rekao je Mešalić.

Zukić se slaže da je to nedovoljno vremena da se sagleda tako obiman dokument.

- Mi smo imali dan više nego kolege da pogledamo budžet. Da smo imali sve vrijeme svijeta ne znam da bismo imali uvid. Stvar je svezana u vreći. Bilo je uzmi ili ostavi. Na toj vreći ima mali prozorčić da vidimo ono što je predlagač htio da vidimo. Ono što je važno je da imamo zaduženje koje je ogromno, koje poklapa povećanje od 500 miliona. Oko 400-500 miliona je novo zaduženje. Što se tiče rashodne strane, nju je obilježila činjenica da ne znamo šta je danas usvojeno. Imamo pokušaj da se finansijski oslabi FBiH, a osnaže kantoni. Tu prepoznajemo politiku HDZ-a koji ima utjecaj na Trojku – ističe Zukić.

Većina budžeta ide za potrebe PIO fonda, te otplatu ukupnog duga, kao i izvršavanje socio-ekonomskih prava po osnovu različitih zakona. Mešalić se dotakao toga hoće li ove godine biti fiskalnih reformi na šta godinama apeluju poslodavci.

- Prošla Vlada je te fisklane reforme stavila u proceduru. Međutim, svi zakoni kada je došla vlada Trojke i HDZ-a su povučeni. Ni jedan zakon nije donesen u godinu dana. Federalni parlament nije donio ni jedan jedini zakon. Znali smo na jednoj sjednici donositi po 8-9 zakona. Nema ni jednog zakona. Ono što ima je od predhodne Vlade, ali je povučeno. Ne znam zašto obećavaju ono što ne mogu ispuniti. Razlika kojom se hvale da je budžet povećan, to su zaduženja. Mi nemamo razvojnih projekata. Za Međunarodni aerodrom Tuzla će biti izdvojeno 0 KM.

Isto tako i za Međunarodni aerodrom Sarajevo. U predizbornoj kampanji svi dolaze u Tuzlu i kažu napravit ćemo najmoderniju cestu između dva najveća grada u FBiH, 0 KM za brzu cestu Sarajevo-Tuzla. Za dijelove gdje vlada HDZ će se izdvojiti sredstva za izgradnju puteva. Budžet je prilagođen potrebama HDZ-a uz pomoć Trojke. Najmnogoljudniji kantoni su najoštećeniji. HDZ-u odgovara da se slabe institucije Federacije – naglasio je Mešalić.

Ljudsko pravo na adekvatno liječenje tražiti na ulici skupljajući po dvije marke. Naime, za Fond solidarnosti u ovoj godini bit će izdvojeno 50 miliona KM. Odbijen je amandman zastupnice Kratina koja je tražila dodatnih 40 miliona. Govorili su o tome jesu li se u ove svrhe morala izdvojiti dodatna sredstva iz budžeta. Na listama čekanja za terapije i određene medicinske usluge je blizu 1.700 pacijenata.

- Tom pitanju se mora pokloniti veća pažnja. U implementaciji budžeta, one postavke koje su zacrtane od početka, te najutjecajnije figure koje vode ovu vlast nisu dozvoljavale. Primjećivao sam kod delegata jednu vrstu stida. Neki su zaključci usvajani da se to naknadno koriguje. Velika sloboda onima koji implementiraju budžet. Neće svi da se potrude da obrazlože. To je netransparentnost. Zamislite da imate stavku od 25 miliona i tamo će neko dijeliti, a ne znate kome, kako, gdje, apsolutno ništa ne znate. Listate budžet i sve su tekući transferi gdje je ta forma. Moralo je biti odlučnosti – smatra Zukić.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.